Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yeşiller Partisi Saarland eyaletinde seçimlere katılamayacak

Yeşiller Partisi Saarland eyaletinde seçimlere katılamayacak
REKLAM ALANI
07.08.2021
A+
A-

ALMANYA’DA YEŞİLLER SAARLAND EYALETİNDE 26 EYLÜL GENEL SEÇİMLERİNE KATILAMAYACAK!

Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak Federal Meclis seçimlerinde Yeşiller Partisi Saarland eyaletinde seçimlere katılamayacak.

Federal Yüksek Seçim Kurulu son yaptığı toplantıda Yeşiller’in Saarland seçimlere katılamama yönündeki karara yaptığı itirazı ele aldı. Georg Thiel başkanlığında toplanan Yüksek Seçim Kurulu’nda yapılan oylamada 5 üye Yeşiller’in seçimlere katılamayacağı yönünde oy kullandı. İki üye seçimlerde yer almasını isterken, 2 üye de çekimser kaldı. Karara göre Saarland eyaletinde seçmenler, partilerin seçildiği oy pusulasındaki ikinci oyda Yeşiller Partisi’ni seçemeyecek.

Ancak direk adayların belirlendiği birinci oylarda Yeşiller’in seçim bölgesinden çıkardığı adaylar için oy kullanabilecek. Bir önceki genel seçimlerde Yeşiller, Saarland eyaletinden ikinci oylarda 35 bin 117 oy almıştı.

GEREKÇE: GENEL KURULDA USULSÜZLÜK

Yeşiller’in bu eyalette seçimlere katılamamasının sebebi ise aday listesinde yapılan usulsüzlük oldu. 20 Haziran’da yapılan genel kurulda listeye girecek adaylar belirlendi. Yeşiller Saarland eski Teşkilat Başkanı Hubert Ulrich en çok oyu alarak liste başı adayı oldu. Ancak oy hakkı olmayan üyelerin bile oylamaya katıldığının tespit edilmesi üzerine eyalet seçim kurulu, Yeşiller’in genel seçimlere katılmayacağı kararını vermiş, Yeşiller de karara itiraz etmişti.

AfD BREMEN’DEN GİRİYOR!

Benzer bir şekilde Bremen Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimlere girmesi yasaklanan aşırı sağcı AfD’nin ise seçimlere katılmasına izin verildi. Federal Yüksek Seçim Kurulu’nda yapılan oylamada üyelerin 9’u AfD’nin seçimlere girmesinden yana oy kullandı. Bir üye çekimser kalırken bir üye ise ret oyu verdi. AfD Bremen Teşkilatı’ndan listeye seçilen bir adayın yasal olarak talep edilen bilgilerin doğruluğunu beyan etmediği gerekçesiyle eyalet seçim kurulu tarafından partinin seçimlere girmesi yasaklanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Georg Thiel, yasada boşluk olduğunu ve bir adayın hatasının tüm partiye mal edilemeyeceğini belirtti.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI