Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi 19. Zirvesi sonuçlarına ilişkin basın duyurusu

Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi 19. Zirvesi sonuçlarına ilişkin basın duyurusu
REKLAM ALANI
24.01.2024
A+
A-

 

 

 

No:027/24, Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi 19. Zirvesi sonuçlarına ilişkin basın duyurusu

 

 

15-20 Ocak 2024 tarihlerinde Bağlantısızlar Hareketi’nin (NAM) 19. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Uganda’nın başkenti Kampala’da düzenlendi. Zirvede Azerbaycan Cumhuriyeti, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov başkanlığındaki bir heyetle temsil edildi.

 

 

 

Zirveye yaklaşık 120 BM üyesi ve gözlemci ülke ile uluslararası kuruluşların üst düzey yetkilileri katıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Kurulu 78. Oturum Başkanı Denis Francis, Afrika Birliği Komisyonu Genel Sekreteri Musa Faki Muhammad, Arap Devletleri Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abul Gheit, Milletler Cemiyeti Genel Sekreteri Patricia Etkinliğe özel konuk olarak İskoçya ve diğer yetkililer katılarak konuşmalar yaptılar. Toplantıda merkezi Azerbaycan’da bulunan Bağlantısızlar Hareketi Gençlik Örgütü’nün Uganda temsilcisi de bir konuşma yaptı.

 

 

 

Zirve gündemine göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Millet Meclisi Başkanı sıfatıyla faaliyet ve girişimlerini gösteren bir video izletildi, ardından Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’un 2017’deki konuşması gerçekleşti. Azerbaycan Hareketi başkanlığının sonuçları açıklandı.

 

 

 

BM Genel Kurulunun 78. oturumunun başkanı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de dahil olmak üzere etkinliğe katılan BM üye ülkeleri ve uluslararası kuruluşların temsilcileri, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına şükranlarını sunarak, 4. -yıllık Hareketin başarılı başkanlığı.

 

 

 

Konuşmalarda, Hareket başkanlığımızın büyük bir kısmının Kovid-19 salgını dönemine denk gelmesine rağmen, Azerbaycan’ın bu görevi başarıyla yerine getirmekle kalmayıp Hareketi güçlendirerek gelişmesine katkıda bulunduğu kaydedildi. ortaya konulan ilgili girişim ve platformlarla kurulması.

 

 

 

Etkinlik kapsamında TBMM’nin 19. Zirve toplantısının sonuç belgesi kabul edildi. Nihai belgede ülkemiz açısından birçok önemli nokta yer alıyor.

 

 

 

Belgede, BM’ye üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Azerbaycan’ın çatışmalardan etkilenen bölgelerde yürüttüğü restorasyon, yeniden inşa ve yeniden entegrasyon faaliyetleriyle ilgili dayanışmalarını ifade ederek, patlamamış mühimmat ve mayın sorununa dikkat çekti. bu alanlarda uluslararası yardım çağrısında bulunuyoruz.

 

 

 

 

 

Üye ülkeler, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından önerilen Ulusal Meclis Kadın Platformu’nun kurulması girişimine desteklerini ifade ederek, ilk adım olarak Kasım 2023’te Bakü’de düzenlenen Ulusal Meclis’te kadın haklarının güçlendirilmesi konulu konferansı takdir etti. bu yönde.

 

 

 

 

Belgede, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in Millet Meclisi Başkanı olarak önerdiği BM Genel Kurulunun Kovid-19 salgınıyla mücadeleye ilişkin özel oturumunun toplanmasının, ve aşılara erişimin sağlanmasının teşvik edilmesi, Hareket içinde yeni işbirliği fırsatları yarattı.

 

 

 

Ülkemizin İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansına ev sahipliği yapma tercihi BM üyesi ülkeler tarafından oybirliğiyle memnuniyetle karşılandı.

 

 

 

Azerbaycan başkanlığının Millet Meclisi’nin kurumsallaşması yönünde yaptığı çalışmalar, özellikle Millet Meclisi Gençlik Teşkilatı ve Parlamento Ağı’nın faaliyetleri Zirve Sonuç Belgesi ile desteklendi. Azerbaycan başkanlığının İnsan Hakları Konseyi’ndeki faaliyetleri sonucunda, kalkınma hakkına ilişkin hukuki açıdan bağlayıcı bir belgenin kabul edilmesini talep eden kararın kabul edilmesi büyük beğeni topladı.

 

 

 

Zirve Toplantısı sırasında Azerbaycan’ın Hareket’in başkanlığı döneminde örgütün genişletilmesi yönünde attığı ilgili adımlar sonucunda Afrika kıtasından üye olmayan tek ülke olan Güney Sudan da Hareket’in saflarına katıldı. Millet Meclisi üye sayısı 121’e ulaştı.

 

 

 

Toplantı çerçevesinde Milli Meclis başkanlığı Azerbaycan tarafından Uganda’ya takdim edilirken, ülkemizin hareketin gelişmesi yönünde her türlü çabayı sarf edeceği, özellikle faaliyetlere katkı sağlamaya devam edeceği belirtildi. Kurumun TBMM Üçlü Başkanlığı çerçevesinde

 

 

Paylaş
BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no02724

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI