Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

SALİM ERDOĞAN`DAN TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABUL EDİLMESİ İLE İLGİLİ MESAJI

SALİM ERDOĞAN`DAN TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABUL EDİLMESİ İLE İLGİLİ MESAJI
REKLAM ALANI
17.02.2024
A+
A-

SALİM ERDOĞAN`DAN TÜRK MEDENİ KANUNU’NUN KABUL EDİLMESİ İLE İLGİLİ MESAJI

Hesa Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Turan Devletleri Teşkilatı Niğde İl Başkanı Niğdeli İş İnsanı Salim Erdoğan, Türk Medeni Kanunu’nun 98. Yıl Dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Turan Devletleri Teşkilatı Niğde İl Başkanı Salim Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi;

Medeni Hukuk bir ülkenin vatandaşlarının birbirleri ile ve belirli bir ölçüde devlet ile olan ilişkilerini düzenlediğinden uygarlaşmanın ölçüsüdür. Bu nedenle laik ve çağdaş esaslara dayalı bir cumhuriyet için çağın gereklerine uygun ve toplumsal gelişmeye zemin hazırlayan bir hukuk sisteminin olmazsa olmaz parçasıdır.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün TBMM kürsüsünde “Medeni Hukukta aile hukukunda takip edeceğimiz yol medeniyet yolu olacaktır. Hukuk işlerini oluruna bırakmak ve hurafelere bağlılık milletlerin uyanmalarını engelleyen en ağır kâbustur. Türk milleti üzerinde kâbus bulunduramaz.“ demesinin üzerinden iki yıl bile geçmeden 17 Şubat 1926 ‘da TBMM’de 743 sayılı Türk Medeni Kanunu kabul edilmiştir.

 

743 sayılı Türk Medeni Kanunu Atatürk’ün muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda büyük bir cesaret ve kararlılıkla yapılmıştır. Bu kanunla Türk milletine o dönemin en ileri ülkelerinin vatandaşlarına verdiği hak ve özgürlükleri vermek amaçlanmıştır.

 

743 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi ile evlilikte tek eşlilik, mirasta kadın erkek eşitliği, boşanmada eşit haklar, kadınlara istediği mesleği girme hakkı verilmesine yönelik yasal düzenlemeler ile kadın erkek eşitliğinin sağlaması için çığır açılmış, kadınların üretime ve sosyal yaşama katılmasının önü açılmıştır.

 

1 Kasım 2001 yılında kabul edilen 4721 sayılı yeni Türk Medeni Kanunu ile edinilmiş mallara katılma rejimi başta olmak üzere, erkeğin evin reisi olmasın sona erdirilmesi, evli kadınların çalışmaların eşlerinin iznine bağlı olmasının kaldırılması vb ile günümüz dünyasında kadın erkek eşitliğinin gerektirdiği yasal düzenlemeler yapılmıştır.

 

Yeni Türk Medeni Kanunu ile kadınları hem aile içinde hem de toplum içinde daha da eşit ve güçlü hale getirmeye yönelik yasal düzenlemeler yapabilmemiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aile hukukunda takip edeceğimiz yolun medeniyet yolu olması isteğinin peşini bırakmadığımızın göstergesidir.

 

Kadınların eşit miras almadan istediği mesleğe girebilmeye değin medeni kanunda tanınan haklarını gereği gibi kullanabilmesi için özellikle de kadınların medeni kanunda çok açıkça tanınmış olan evlenme ve boşanma ile ilgili haklarını kullanmak istediklerinin de yaşam haklarını dahi yok eden şiddete maruz kalmamaları için devletimizin tüm kurumlarının ciddi sorumlulukları bulunmaktadır.

 

Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 98. yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve saygıyla anıyoruz.”

ABDULLAH YİĞİT- ANKARA

REKLAM ALANI