Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış Antlaşması bölgeyi barış ve işbirliği bölgesine dönüştürebilir”

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış Antlaşması bölgeyi barış ve işbirliği bölgesine dönüştürebilir”
REKLAM ALANI
02.07.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış Antlaşması bölgeyi barış ve işbirliği bölgesine dönüştürebilir”

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Barış antlaşması bölgeyi barış ve işbirliği bölgesine dönüştürebilir.”– Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Evet, Ermenistan’ın 30 yıllık işgaline rağmen Azerbaycan, savaş sayfasını çevirmek, ilişkileri normalleştirmek ve Ermenistan ile birbirinin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü karşılıklı tanıma ilkesine dayalı bir barış anlaşması imzalamak isteyindedir. Azerbaycan’ın barış görüşmeleri için 5 temel şart öne sürdüğünü ve Ermenistan’ın bunları kabul ettiğini belirtelim. Tabii ki, ne yazık ki, resmi Erivan’ın savaş suçları barış zamanında bile devam ediyor. Yeniden yapılanma sürecinin mayın temizleme ile başladığını biliyoruz. Karşılaştığımız en büyük zorluk toplu mayın temizleme, yeniden yapılanmayı ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşünü yavaşlatıyor. Ön tahminlere göre, işgal sırasında Ermenistan bu topraklara 1 milyondan fazla mayın gömmüştür. Ayrıca, Kasım 2020’de Vatan Savaşı’nın sona ermesinden sonra, mayın patlaması sonucunda 220’den fazla Azerbaycan vatandaşı ölmüş veya ağır yaralanmıştır. Barış anlaşması bölgeyi bir barış ve işbirliği bölgesine dönüştürebilir, bu her iki ülke için de siyasi ve ekonomik açıdan önemlidir.” – Dedi.

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Şu anda Azerbaycan, “Yeşil enerji” ve “Sıfır atık” kavramlarını uygulayarak kurtarılmış arazilerde modern şehir planlamasını uyguluyor. Yerinden edilmiş insanlarımız – mültecilerimiz, 30 yıl boyunca Ermenistan’ın işgalinden acı çektiler ve yurtlarından mahrum bırakıldılar. Yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşüne yönelik ilk “Pilot proje”nin Zengilan ilçesine bağlı Ağalı köyünde uygulandığını belirtmek isterim. Evet, bu yılın Mayıs ayında Ağalı köyünün ilk sakinlerinin memleketlerine yerleşmeye başlaması sevindiricidir. Bugün “Ağalı akıllı köyü” dünyanın en modern köylerinden biridir. Azerbaycan, kurtarılan Fuzuli şehrine sekiz aydan kısa bir sürede bir havaalanı inşa etti. Ayrıca işgalden kurtarılan Zengilan ve Laçın ilçelerinde iki havalimanının daha inşaatı devam ediyor. Bazı kurtarılmış şehirlerin ana planları da zaten hazır. Şuşa şehrinin ana planı, muhteşem tarihi mirasının korunmasına dayanmaktadır. Karabağ bölgesinin sanayi merkezi olacak Ağdam’da on binlerce nüfus için yepyeni bir şehir inşa ediliyor. Ülkemizin yeniden yapılanma sürecindeki amacı kalite ve hızı bir araya getirmektir. Dolayısıyla 200 hektarlık bir alana sahip Ağdam Endüstri Parkı halihazırda faaliyette olup yatırımcılara ve girişimcilere açıktır. Zengilan şehri, onu doğayla bütünleştirmek ve bir park şehrine dönüştürmek vizyonuyla inşa ediliyor. Özellikle şunu belirteyim, yeni şehirlerin nazım planları ile tanışınca şehirlerde ve köylerde yaşam ve çalışma koşullarının birleşeceği ortaya çıkıyor. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşmalarında belirttiği gibi, amacımız Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler ve köyler inşa etmektir. Aynı zamanda, tüm bu çalışmaların Azerbaycan’ın kendi mali kaynakları pahasına yürütüldüğüne özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bu nedenle kurtarılmış bölgelerin yeniden inşası alanında ülkemizle dayanışma ve uluslararası destek büyük önem taşımaktadır. Bu, Azerbaycan’ın asil faaliyetinde yalnız olmadığına olan inancımızı güçlendirecektir. Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ile birlikte işgalden kurtarılan üç bölgemizde restorasyon ve yeniden yapılanma ihtiyaçları konusunda ortak bir değerlendirme yapılmıştır. Bu, elbette, Barış Antlaşması’nın bölgeyi bir barış ve işbirliği bölgesine dönüştüreceğini gösteriyor.” – Dedi.

 

Açıklama yok.

REKLAM ALANI