Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Haydar Aliyev’in fikirleri ışığında büyük gelişme yolunu geçti”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Haydar Aliyev’in fikirleri ışığında büyük gelişme yolunu geçti”
REKLAM ALANI
13.06.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Haydar Aliyev’in fikirleri ışığında büyük gelişme yolunu geçti”

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Azerbaycan Haydar Aliyev’in fikirleri ışığında büyük gelişme yolunu geçti”– diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Ülkemizin tarihinin en parlak sayfası olan 15 Haziran Ulusal Kurtuluş Günü’nün 29. yıl dönümü arifesindeyiz. Elbette geride kalan 29 yıl, bu tarihi günün önemini daha iyi anlamak için bir fırsat sunuyor. Evet, bu açıdan bakıldığında olay ilk bakışta sıradan gibi görünse de, zamanla özü, nedenleri, ülkemizin kaderindeki rolü daha derinlemesine incelenmekte ve doğru değerlendirilmektedir. Unutulmamalıdır ki, ülkelerin ve halkların hayatında bir dönüm noktası olarak nitelendirilen tarihi günler vardır. Böylece Milli Kurtuluş Günü’nün 29. yıl dönümü Azerbaycan devleti ve halkının hayatında bir dönüm noktası olmuştur.

Şunu da belirtelim ki, bağımsızlığımızın yeniden kazanılmasının ilk yıllarında Azerbaycan’da yaşananlar biliniyor. O dönem, ülke yönetiminden habersiz, devlet çıkarlarını kendi kişisel emellerine feda eden unsurların liderliği, Azerbaycan’ı bağımsızlığını kaybetme ve bir devlet olarak dünya siyasi haritasından silinme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır.” – Dedi.
Milletvekili Meşhur Memmedov – “1992’de AXC-Müsavat ikilisinin iktidarı zorla ele geçirmesi durumu ağırlaştırdı ve ülkede bir iç çatışma çıktı. Öte yandan Silahlı Kuvvetlerimizin topraklarımızıın değil, belirli çevrelerin çıkarlarının savunucusu haline gelmesi, topraklarımızın işgaline yol açmıştır. Böylece kötüleşen durum insanların sabırını zorladı ve ayağa kalkmalarına neden oldu. Halk, vatanını ve milletini seven büyük lider Haydar Aliyev’i iktidara davet etti. Çünkü halkımız, Azerbaycan’ı içinde bulunduğu zor durumdan ancak Haydar Aliyev gibi zengin devlet tecrübesine sahip bir dahinin kurtarabileceğini biliyordu.” – Diye belirtti.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Evet, Milli lider Haydar Aliyev’in halkın ısrarıyla iktidara dönmesi Azerbaycan’ın kurtuluşu, halkın kurtuluşuydu. Azerbaycan kaostan, anarşiden ve ekonomik krizden kurtularak ilerleme yoluna girmiş ve dünya kamuoyu tarafından bağımsız bir politika izleyen bir devlet olarak tanınmıştır. Bağımsızlık yolunda ilk adımlarını atan devletin üzerine düşen görevlerden bahseden Ulusal lider, devletin uluslararası arenada tanınmasının önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Evet bu noktadan hareketle bugün dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan hemşehrilerimizin “Azerbaycançılık” ideolojisi etrafında yakın bir birlik oluşturması bizim için önemli bir adımdı.

Ayrıca, Ulu Önder’in girişimiyle 2001 yılında Dünya Azerbaycanlılarının I Kongresi’nin düzenlenmesi, diasporanın inşa sürecinde yeni bir aşamanın temellerini atmıştır. Daha sonraki dönemlerde ise, her beş yılda bir Dünya Azerbaycanlılarının kongreleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan hemşehrilerimizi bir araya getiren Zafer Kongresi’nin bu yıl Şuşa’da düzenlenmesi, Azerbaycan’ın diplomatik zaferinde geçilen yolun incelenmesinde, hedeflerinn belirlenmesinde ve diasporamızın rolünün vurgulanmasında önemli bir rol oynadı.
Zafer Kongresi aynı zamanda özgür Karabağ ve özgür Şuşa’dan dünyaya birlik ve beraberliğimizin ilanıydı.

Büyük lider Haydar Aliyev, düşünceli ve maksatlı politikasıyla ülkenin bağımsızlığını korumuş ve sürdürülebilir kalkınmanın temellerini atmıştır. Ülkede istikrarın sağlanması her yönden başarılı adımlar atılmasını sağlamıştır. Büyük liderin Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlama çabalarının bir sonucu olarak 20Eylül 1994’te “Asrın Sözleşmesi”nin imzalandığını belirtmek isterim. Ekonominin gelişmesinde petrol faktörüne yapılan vurgu, Milli Lider’in ileri görüşlü politikasının bir göstergesiydi.

Şüphesiz Azerbaycan’ın ekonomik bağımsızlığının güçlendirilmesi siyasi ağırlığının artmasında önemlidir. Ülkemiz yeni dostlar ve ortaklar kazandı. İkili ve çok taraflı ilişkilerin genişlemesi fonunda, Karabağ’ın gerçekleri dünya toplumuna tam olarak aktarılmıştır. O yıllarda artık tarihe karışan Dağlık Karabağ sorununun çözümü için sağlam bir hukuki zemin oluşturuldu, bu, 44 günlük II Karabağ Savaşı’ndaki tarihi zaferimizde kendi sözünü demiş oldu. Evet, Ulu Önder’in en büyük arzusu Azerbaycan’ı bir bütün olarak görmekti. 18 yılı aşkın bir süredir Haydar Aliyev’in politikasını her yönden başarıyla takip eden ve Azerbaycan’ın gelişmiş kalkınma modelini dünyaya sunan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Önder’in bu arzusunu gerçeğe dönüştürmüştür.

Böylece, ülkemizin Cumhurbaşkanının önderliğinde, cesur Azerbaycan ordusu Zafer tarihini yazdı. Azerbaycan’ın üç renkli bayrağını kurtarılmış topraklarımızda dalgalandırmaktan gurur duyuyoruz. Şu anda bu arazilerde kapsamlı restorasyon çalışmaları yapılıyor. Büyük Dönüş’ün bir an önce gerçekleşmesi için çaba sarf edilmektedir.

“Kurtuluştan Zafere” uzanan gelişme yolunun Azerbaycan’a daha da büyük başarılar getireceğini belirtelim. Haydar Aliyev’in fikirleri ışığında Azerbaycan güvenle ilerliyor. Bugünkü Azerbaycan, Ulu Önder Haydar Aliyev’in görmek istediği özgür, bağımsız, toprak bütünlüğü temin edilmiş Azerbaycandır.” – Dedi.

REKLAM ALANI