Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Arnavutluk’ta gaz şebekesinin yapımında Azerbaycan yatırımcı olarak katılabilir”, ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Arnavutluk’ta gaz şebekesinin yapımında Azerbaycan yatırımcı olarak katılabilir”, ÖZEL
REKLAM ALANI
18.11.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Arnavutluk’ta gaz şebekesinin yapımında Azerbaycan yatırımcı olarak katılabilir” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Uluslararası kuruluşlardaki başarılı işbirliğimiz, Arnavutluk ile ilişkilerimizi güçlendiriyor. Şu anda Azerbaycan ve Arnavutluk arasında yapıcı bir siyasi diyalog var. Arnavutluk, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü her zaman desteklemiştir ve bu destek her zaman karşılıklı olmuştur. Bu nedenle gerek işgal döneminde gerekse 2. Karabağ savaşı sırasında Arnavutluk yetkililerin açıklamalarını ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne gösterilen desteği çok takdir ediyoruz. Arnavutluk adalet ve barışın tesis edilmesini istedi.

Evet, 2. Karabağ savaşı sonucunda Azerbaycan kendi topraklarını işgalcilerden kurtardı ve uluslararası hukuku yeniden tesis etti. BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları 1993 yılında alınmasına rağmen bu kararlar 27 yıl boyunca uygulanmadı.

Elbette Ermenistan bu kararların uygulanmasıyla ilgilenmedi, pratikte onları görmezden geldi. Ne yazık ki uluslararası toplum bunu görmezden geldi ve Ermenistan’a herhangi bir yaptırım uygulanmadı. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 15 Kasım’da Arnavutluk’a yaptığı resmi ziyarette basına yaptığı açıklamada da belirttiği gibi, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etmek büyük bir suçtur, aynı zamanda, işgal altındaki topraklarda yasa dışı yerleşim bir savaş suçudur. Orada meydana gelen tahribatın aslında o toprakları tamamen cansız hale getirdiğini ve bunun, kurtarılan toprakları defalarca ziyaret eden diplomatik birliklerin temsilcileri tarafından da görüldüğünü belirtmek isterim. İşgal sırasında Ermeniler 67 camiden 65’ini yıktı, kalan iki camide de inek ve domuz hayvan beslediler ve bununla da tüm Müslümanların duygularına dokundular.
Devlet-Halk-Ordu birliği sonucunda topraklarımızı işgalden kurtardık. Evet, Azerbaycan bayrağı kurtarılmış topraklarda dalgalanıyor. Azerbaycan halkı yerli topraklarına dönmüştür ve bu topraklara hayat geri dönmektedir.

Cumhurbaşkanı Aliyev’in dediği gibi, ekonomi ve sanayi ortak çalışma grubu ilk toplantısını yakında yapmalı. Tartışılacak birçok konu olduğunu söylemeye gerek yok. Ancak, işbirliğinin önemli yönlerinden biri gaz sahasıdır. Böylece, enerji sektörüne ek olarak işbirliği için çok iyi fırsatlar var – karşılıklı yatırım, Arnavutluk ve Azerbaycan şirketlerinin ortak faaliyetleri ve ortak girişimlerin yaratılması, turizm, tarım, modern teknolojiler gibi.

Azerbaycan ve Arnavutluk’un TAP projesine üye olduğunu ve Güney Gaz Koridoru’nun uygulanmasında ülkelerimizin çok önemli bir rol oynadığını belirtmeliyim. Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi’nin Azerbaycan ve Avrupa Birliği başkanlığında düzenlenen birçok toplantısına Arnavutluk temsilcileri her zaman aktif olarak iştirak etmiş ve katılmıştır. Bugün Azerbaycan gazı Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunuyor. Bu yılın Temmuz ayında, Azerbaycan ile Avrupa Komisyonu arasında enerji alanında stratejik işbirliğine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Bu Mutabakata göre, Avrupa’ya gaz tedariki 2027 Yılına kadar ikiye katlanacak.

Azerbaycan’ın gaz rezervleri çok zengindir. Dolayısıyla şu anda hem TAP hem de TANAP doğalgaz boru hatlarının iki katına çıkarılması konusu tartışılıyor. Azerbaycan, Avrupa Birliği yetkilileri tarafından zaten güvenilir bir ortak olarak tanınmakta ve değer görmektedir. Azerbaycan, Arnavutluk’ta gaz endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Arnavutluk’ta bugüne kadar bir gaz şebekesi kurulmamıştır. Azerbaycan da bu alana yatırımcı olarak katılabilir.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI