Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz”

“Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz”
REKLAM ALANI
20.05.2022
A+
A-

“Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz”
20.05.2022

 

 

 

 

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült
“Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda, gerek ikili gerek uluslararası platformlarda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz. Savunma sanayii, sağlık, turizm, tarım ve göç gibi pek çok alanda iş birliğimizi geliştirmek için beraberce çalışıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

 

 

“ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ‘STRATEJİK ORTAKLIK’ SEVİYESİNE YÜKSELTTİK”

Konuşmasına, Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki en önemli ortaklarından Kolombiya’nın Cumhurbaşkanı Ivan Duque’yi Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde iki ülke arasında artan temas ve ziyaretlerin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayının başında Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye geldiğini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Latin Amerika turu kapsamında 26-27 Nisan’da Kolombiya’yı ziyaret ettiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Az önce imzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ‘stratejik ortaklık’ seviyesine yükselttik. Yüksek düzeyli iş birliği konseyi mekanizması sayesinde ilişkilerimizi iki yılda bir cumhurbaşkanları olarak gerçekleştireceğimiz toplantılarla en üst düzeyde ele alacağız.” bilgisini verdi.

“KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZIN ARTIRILMASI İÇİN YOĞUN GAYRET SARF EDİYORUZ”

Kolombiya’nın hâlihazırda Brezilya’nın ardından Latin Amerika’daki en büyük ikinci ticari ortakları olduğundan bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “2021’de ticaret hacmimiz ikiye katlanarak 2 milyar doları aştı. Kolombiya ayrıca geçen sene ihracatımızı en çok artırdığımız ülkelerden biri oldu. Hedefimiz, ticaret hacmimizi en kısa sürede 5 milyar dolara ulaştırmaktır. Karşılıklı yatırımlarımızın artırılması için de yoğun gayret sarf ediyoruz. Kolombiya, gelişen ekonomisiyle Türk yatırımları için cazip fırsatları sunuyor. Türk ve Kolombiyalı iş insanları arasındaki karşılıklı temas ve ziyaretlerin artırılmasını destekliyoruz. Kolombiya aynı zamanda Latin Amerika’daki mevcudiyetimiz ve bölgeye açılım politikamız bağlamında da merkezi bir konumdadır.”

TİKA’nın bölgedeki iki ofisinden birinin ve Anadolu Ajansının (AA) bölge temsilciliğinin Bogota’da bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfının da beşeri ilişkilere önemli katkı sağladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Hava Yollarının (THY) Bogota-İstanbul hattında her gün sefer düzenlediğini aktararak, şöyle devam etti: “Kolombiya ile ilişkilerimizi her alanda gerek ikili gerek uluslararası platformlarda geliştirme konusunda karşılıklı iradeye sahibiz. Savunma sanayi, sağlık, turizm, tarım ve göç gibi pek çok alanda iş birliğimizi geliştirmek için beraberce çalışıyoruz. Bilhassa göç başlığında düzensiz göçten en fazla etkilenen iki ülke olarak iş birliğine önem veriyoruz. Uluslararası platformlarda gerçekleştireceğimiz ortak girişimler yoluyla bu küresel sorunun çözümü yönünde birlikte çaba göstereceğiz. Ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve organize suçlarla mücadele konusunda da iş birliğimizi artıracağız. Türkiye bursları kapsamında bugüne kadar 177 Kolombiyalı öğrenciye ülkemizde eğitim imkânı sağladık. Bugün ayrıca son dönemde meydana gelen bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’da 29 Mayıs’ta ilk turu gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dost Kolombiya halkı bakımından hayırlı olmasını dileyerek, Cumhurbaşkanı Ivan Duque ve heyetine ziyaretleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque’nin konuşmasının ardından “7 Ağustos’ta Kolombiya’da cumhurbaşkanlığı değişimi olacak. Görevi bırakmadan önce bizi Kolombiya’ya bekliyor. Biz de planlamamızı yapacağız. Çalışmalarımızı yapacağız. Şöyle bir bölge turunu inşallah 7 Ağustos’tan önce gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Basın toplantısı öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque, Türkiye Cumhuriyeti ile Kolombiya Cumhuriyeti Arasındaki Stratejik İşbirliği ve Ortaklığa Dair Ortak Bildiri’ye imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Kolombiya Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kolombiya Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fernado Ruiz Gomez tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Kolombiya Ulusal Arşiv Direktörlüğü Arasında İşbirliği Protokolü’ne Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ile Kolombiya’nın Ulusal Arşiv Başkanı Enrique Serrano Lopez imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ile Kolombiya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı’nı ise Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Kolombiya Millî Eğitim Bakanı Maria Victoria Angulo imzaladı.

Tüm Haberler

 

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/137980/-kolombiya-ile-iliskilerimizi-her-alanda-gelistirme-konusunda-karsilikli-iradeye-sahibiz-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI