Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“İstanbul’un eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla tarihî nitelikte pek çok adım attık”

“İstanbul’un eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla tarihî nitelikte pek çok adım attık”
REKLAM ALANI
25.02.2022
A+
A-

“İstanbul’un eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla tarihî nitelikte pek çok adım attık”
25.02.2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Eğitim Yatırımları Toplu Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “İstanbul’un eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla tarihi nitelikte pek çok adım attık. Örneğin, 2002 yılında 40 bin civarında olan derslik sayısını, üç kattan fazla artırarak, bugün 129 bin seviyesine taşıdık. 67 bin olan öğretmen sayısını, yine 3 kat artırarak, 176 bine ulaştırdık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Eğitim Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında resmî açılışı yapılan eğitim-öğretim yatırımlarının ülkeye, millete, İstanbul’a ve İstanbullulara hayırlı olmasını diledi.

Bugün 1 Temmuz 2019 ile 15 Şubat 2022 tarihleri arasında inşası tamamlanan toplam 122 okulu resmen hizmete aldıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eğitim kurumlarından 56 okulun, bin 321 dersliğin Millî Eğitim Bakanlığınca, 39 okulun, bin 280 dersliğin İstanbul Proje Koordinasyon Birimince, 27 okul, 556 dersliğin ise hayırseverler tarafından şehre kazandırıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim kurumlarının beşinin özel eğitim uygulama okulu, ikisinin bilim sanat merkezi, üçünün halk eğitim merkezi ve akşam sanat okulu, ikisinin güzel sanatlar lisesi olarak hizmet verdiğini aktararak böylece 2,5 yıl gibi kısa bir sürede 3 bin 157 dersliğe sahip, 122 modern eğitim tesisini İstanbulluların istifadesine sunmuş olduklarını belirtti

“AÇILIŞI YAPILAN OKULLARIN TOPLAM YATIRIM BEDELİ 2 MİLYAR 140 MİLYON LİRAYI GEÇTİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan okulların toplam yatırım bedelinin 2 milyar 140 milyon lirayı geçtiğine işaret etti.

Eğitim-öğretim hizmetlerinin kalitesini daha da artıran bu yatırımların öğretmen, öğrenci ve velilere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Hayırseverlerimiz başta olmak üzere yatırımların inşasına maddi, manevi destek veren herkese, ilgili tüm kurumlarımıza, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyor, Rabbim hepsinden razı olsun diyorum. Yaklaşık 3,5 milyon öğrencimizin bulunduğu İstanbul’umuzun eğitim altyapısını güçlendirmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Medeniyetimizin göz bebeği bu kadim şehri hak ettiği hizmetlerle buluşturmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız dâhil, tam 25 yıldır aziz İstanbul’umuzun hizmetindeyiz, İstanbullu kardeşlerimizin hizmetkarıyız. Çeyrek asrı aşan hizmet yolculuğumuzda şartlar ne olursa olsun hiçbir zaman bahanelerin arkasına saklanmadık. ‘Bizim milletimiz, bizim evlatlarımız en iyisine layıktır.’ inancıyla diğer 80 vilayetimizle birlikte İstanbul’a da aşkla şevkle sevda ile hizmet ettik. İstanbul’un birikmiş sorunlarını tek tek çözüme kavuştururken temel meselemiz olarak gördüğümüz maarif davamıza da özel önem verdik.”

“İstanbul’un eğitim kapasitesini tahkim etmek amacıyla tarihî nitelikte pek çok adım attık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Örneğin 2002 yılında 40 bin civarında olan derslik sayısını, bununla ne demek istiyorum, göreve geldiğimiz zaman 40 bin civarında olan derslik sayısını üç kattan fazla artırarak bugün 129 bin seviyesine taşıdık. Bitmedi, özellikle bunu tabii şu anda ana muhalefetin ve yavru muhalefetin çok iyi bilmesi lazım, 67 bin olan öğretmen sayısını yine üç kat artırarak 176 bine ulaştırdık. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz öğretmen atamalarında önceliği ve ağırlığı İstanbul’a veriyoruz. 31 Ocak 2022 tarihinde ataması yapılan 15 bin öğretmenin yarısı, yani 7 bin 500’ü İstanbul’da göreve başladı, hayırlı olsun.”

“EĞİTİM-ÖĞRETİM ALANINDA İSTANBUL ÖZELİNDE YAKALADIĞIMIZ BAŞARIYI, 2022 YILINDA DEVAM ETTİRMEKTE KARARLIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde gerçekleştirdikleri öğretmen atamalarında önceliği ve ağırlığı İstanbul’a verdiklerini söyledi. 31 Ocak 2022 tarihinde ataması yapılan 15 bin öğretmenin yarısının İstanbul’da göreve başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmen sayısındaki bu iyileşmenin sınıf mevcutlarına da olumlu yansıdığını aktardı.

2002’de ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 40 iken bugün bu sayının 21’e indiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “İstanbul’un bir dönem en büyük sıkıntılarından olan kalabalık sınıf sorunu. Örneğin biz ortaöğretimde tedrisat yaparken bizim sınıflarımız 75’ti, hatta 100’ü aşan sınıflar vardı Anadolu’da. Biz böyle okuduk. Elhamdülillah şimdi bunların hepsi tarih oldu. Bugün okul deyince akla artık akan çatılar, yıkık duvarlar, toz toprak içinde oynayan öğrenciler, öğretmen yokluğundan dolayı boş geçen dersler gelmiyor. Evlatlarımız artık etkileşimli tahtasıyla laboratuvarlarıyla spor alanlarıyla kütüphanesiyle kantiniyle pek çok imkâna sahip binalarda eğitim alıyor. Mevcutla yetinmiyor, eğitim gibi istikbalimizi ilgilendiren kritik bir meselede çıtayı, sürekli yukarıya taşıyoruz. Nerede bir ihtiyaç varsa öncelikle oradan başlayarak altyapımızı daha da güçlendirmeye gayret ediyoruz. Eğitim-öğretim alanında İstanbul özelinde yakaladığımız başarıyı, inşallah 2022 yılında devam ettirmekte kararlıyız. Bu doğrultuda eksikleri tespit ettik, hazırlıklarımızı yaptık, yatırım programlarımıza son şeklini verdik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temel Eğitim Kurumları Yapım Programı kapsamında İstanbul’da 5,1 milyar liralık 4 bin 194 derslikli 197 projeyi hayata geçireceklerini anlattı. Yine bu yıl için İstanbul Devlet Yatırım Programı çerçevesinde 2 bin 356 derslikli 78 projeye toplam 3,8 milyar liralık kaynak ayırdıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu iki program sayesinde 2022 senesi boyunca toplam 8,9 milyar liralık yatırım yaparak 275 projeyi şehrimize kazandırmayı planlıyoruz. Bu rakama inşasını planladığımız 1000 yeni anaokulunu da eklediğimizde İstanbul’a yapılacak toplam eğitim yatırımı tutarı, 10 milyar lirayı geçecektir. Anaokullarımızın hizmete girmesiyle hem evlatlarımız çok erken yaşlarda okul ortamıyla tanışacak hem de ebeveynler çocuklarını huzuru kalple emanet edebilecekleri eğitim yuvalarına kavuşacaklardır. Böylece özellikle çalışan anne babaların önemli bir ihtiyacı ve talebi daha devletimiz tarafından karşılanmış olacaktır.”

“EĞİTİME ÖNCELİK VERMEK BİZİM HEM GÖREVİMİZ HEM DE OLMAZSA OLMAZ PRENSİBİMİZDİR”

“Bizler ilk emri ‘Oku’ olan, beşikten mezara kadar ilim tahsil etmeyi emreden bir inancın mensuplarıyız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler, mescide girdiğinde ilim halkasına oturmayı tercih eden bir Peygamber’in ümmetiyiz. ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.’ diyen, okumayı, araştırmayı, ilim ve hikmet peşinde koşmayı daima yücelten bir gelenekten geliyoruz. İlim, irfan ve hikmet medeniyetinin temsilcileri olarak eğitime öncelik vermek bizim hem görevimiz hem de olmazsa olmaz prensibimizdir. Eğitim, özellikle yerli, millî ve insani değerler üzerine inşa edilmiş bir eğitim müfredatı, ülkemizi sahil-i selamete taşıyacak yegâne yoldur. Nasıl eğitim için harcanan her kuruşun çarpan etkisi tartışma götürmezse, eğitimi ihmal etmenin bedeli de çok ağır ve yıkıcı olacaktır. Türkiye vesayet ve istikrarsızlıkla boğuştuğu dönemlerde, evlatlarının eğitimine gerekli hassasiyeti göstermemenin faturasını ödemiş bir ülkedir. İstikbalimizin teminatı olan çocuklarımızın heba olmaması, hayatın vahşi dişleri arasında kaybolup, gitmemesi için önceliğimizi eğitime verdik.”

“HAYAL DAHİ EDİLEMEYEN BİRÇOK REFORMA İMZA ATTIK”

Göreve geldikleri 2002 yılından itibaren hazırladıkları tüm bütçelerde “aslan payını” hep eğitime tahsis ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002’de eğitime sadece 7,5 milyar lira ayrılmışken bugün yükseköğrenim dâhil eğitime ayrılan meblağ 274 milyar lirayı aşmıştır. Ülkemizin her köşesine, anaokulundan ilkokula, ortaokuldan liseye ve üniversiteye kadar çok sayıda eğitim kurumu kazandırdık. Üniversite sayımız 76’dan 207’ye yükseldi. Derslik sayımız, ey ana muhalefet, 343 binden 609 bine çıktı. Öğretmen sayımız, 526 binden 993 bin 670’e ulaştı. Şu an görev yapan öğretmenlerimizin yüzde 75’ini biz atadık” diye konuştu.

Kütüphaneden laboratuvar sayısına kadar her alanda kendilerinden önce yapılanları iki, üç, dörde katladıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşa ettikleri derslikler ve yaptıkları atamalarla öğretmen başına düşen öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalamak suretiyle gerçekleştirdiklerini söyledi.

Öğretimde, özellikle ortaöğretimde okullaşma oranını yüzde 44’lerden yüzde 90’lara taşıdıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, okul öncesi beş yaşta okullaşma oranını yüzde 11’den yüzde 90’a yükselttiklerini vurguladı.

Uluslararası kalite göstergelerinde sürekli artan bir performans sergilediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitimde evrenselleşmenin yanında, eğitimin demokratikleşmesi yönünde de kendilerinden evvel hayal dahi edilemeyen birçok reforma imza attıklarını ifade etti.

Sekiz yıllık kesintisiz eğitimi, 4+4+4 şeklinde revize ederek 28 Şubat zihniyetinin eğitim sisteminde açtığı kanayan bir yarayı daha iyileştirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçmeli ders uygulamasının kapsamını genişleterek öğrencilerin istekleri ve yeteneklerine göre tercihte bulunmalarına imkân tanıdıklarını söyledi.

“Bugün temel derslerin yanı sıra isteyen her evladımız, Kur’an-ı Kerim’i ve sevgili Peygamberimizin hayatını, yani Siyer-i Nebi’yi ders olarak seçebiliyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşayan diller ve lehçeler gibi seçmeli dersler ile kültür mirasının korunmasını, öğrenilmesini, nesilden nesle aktarılmasını sağladıklarını ifade etti.

“YALNIZCA İKİ AYDA TOPLAM 16 BİN 361 YENİ KÜTÜPHANEYİ OKULLARIMIZA KAZANDIRDIK”

Ders kitaplarını bilabedel dağıtarak, sıraların üzerine ders kitaplarını koyarak zamanında kendilerinin çektikleri çileyi bugünün öğrencilerine çektirmediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Ne çektiniz Cumhurbaşkanı’m? Söyleyeyim. Tabii aramızda pek genç yok. Teksir kâğıdı nedir bilir misiniz? Yani saman kâğıdı. Teksir makinesi vardı kolla çalışır ve o teksir kâğıdı ile ders notları hazırlanır ve mürekkep her tarafa dağılmıştır, işte o teksir notlarını satın alırdık. Ağabeylerimizden isterdik, vermezlerdi. Çünkü onlar da birer âdeta hatıra, örnek olarak kendilerinde kalırdı. Biz böyle okuduk. Dedik ki yavrularımız, bu nesil kuşe kâğıttan ders kitaplarını sırasının üzerinde bulsun, öyle eğitim-öğretim görsün. Ya Bay Kemal, işte biz eğitim-öğretimi böyle yaptırıyoruz. Bunlar hep, CHP iktidarının dönemlerindeydi. O dönemlerde biz bunları yaşadık.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 19 yılda 4 milyar ders kitabını ücretsiz bir şekilde öğrencilere ulaştırdıklarını belirtti. Yıllardan beri şikâyet konusu edilen yardımcı kaynak sorununu çözüme kavuşturduklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Millî Eğitim Bakanlığının yardımcı kaynakları da 2021 Kasım’dan bu yana her ay hazırlayıp ücretsiz bir şekilde dağıttığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ay gibi kısa bir sürede dağıtılan yardımcı kaynak kitap sayısının 24 milyona ulaştığını, yılsonuna kadar 100 milyon kitabı öğrencilere teslim etmeyi planladıklarını bildirdi.

“Kütüphanesiz okul kalmayacak” projesine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu sayede yalnızca iki ayda toplam 16 bin 361 yeni kütüphaneyi okullarımıza kazandırdık. Okullarımızdaki kitap sayısını 28 milyondan 50 milyona çıkardık. 2022 sonuna kadar bu rakamı 100 milyona ulaştırmayı hedefliyoruz. ‘Temel eğitimde 10 bin okul’ projesi ile toplam 3 milyar liralık yatırımla 10 bin ilkokul ve ortaokulun altyapısını güçlendiriyoruz. Laboratuvarlar, araştırma merkezleri, çalışma atölyeleriyle çocuklarımızı TEKNOFEST gençliği yolculuğuna daha iyi bir şekilde hazırlıyoruz” diye konuştu.

“EĞİTİM MESELESİNDE GÜÇ BİRLİĞİ YAPTIĞIMIZDA HEDEFLERİMİZE DAHA KISA SÜREDE VARACAĞIMIZ AŞİKÂRDIR”

Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok devletin temel sorununun yaşlanan nüfus olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı hesaplamalara göre 2050’de dünya nüfusunun yüzde 22’sinin 60 yaşın üzerinde olacağının tahmin edildiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle nüfusu giderek yaşlanan Avrupa ülkelerinin ekonomiden üretime kadar her alanda çok ciddi sorunlarla karşılaşacağının anlaşıldığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Son iki yıldır koronavirüs sürecinde şahit olduklarımız, bu meselenin nasıl dramatik boyutlara ulaşabileceğini hepimize göstermiştir. Türkiye, diğer birçok konuda olduğu gibi hamdolsun nüfus bakımından da önemli avantajlara sahiptir. Şu an bizi dünyadaki pek çok ülkeden ayıran vasıflarımızın başında genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olmamız geliyor. Yaş ortalaması 33 olan ülkemiz, geleceği şekillendirme, geleceğe damga vurma, geleceği inşa etme anlamında çok büyük bir imkânı elinde tutuyor. Ancak bu imkânı hakkıyla kullanmak, kamusuyla özel sektörüyle sivil toplumuyla millet olarak hep beraber atacağımız adımlara bağlıdır. Merhum Nurettin Topçu bu gerçeği şöyle ifade ediyor: ‘Her cemiyet kendi gençliğinin çehresinde değer kazanır.’ Evet, gençlerimizin nitelikli olması, kaliteli bir eğitim alması, bilimde, sanatta, kültürde, sporda kendilerini yetiştirmesi elbette önemlidir. İyi bir mühendis, iyi bir doktor, iyi bir iş adamı, bürokrat, sporcu, diplomat, hukukçu, öğretmen, akademisyen… Her ikisinin, her ülkede yüz akı ve gurur kaynağı bunlardır.”

Milleti yurt içinde ve yurt dışında temsil eden bilim, kültür, sanat insanlarının başarılarının iftihar kaynağı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ancak tüm bu hasletlerin hakiki anlamını vicdan, ahlak ve erdem sahibi iyi bir insan, iyi bir vatandaş olmakla bulacağını biliyoruz. Maddi ve manevi olarak bütün millet varlığımızı, emanet edeceğimiz gençlerimize yönelik çalışmalarda özellikle meselenin bu yönüne dikkat kesilmemiz gerektiğine de inanıyorum. Bir taraftan evlatlarımızı en donanımlı şekilde hayata hazırlarken onların iyi insan, iyi vatandaş olarak yetişmeleri de ihmal edilmemelidir. Diğer türlü verilen emeklerin, gösterilen çabaların, yapılan tüm bu yatırımların hedefine ulaşması çok zor olacaktır. Bu konuda özellikle elbette devletin kurumlarıyla beraber ailelere, öğretmenlere, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, vakıflara, üniversitelere, medyaya, belediyelere de görevler düşüyor. Millet olarak eğitim meselesinde güç birliği yaptığımızda hedeflerimize çok daha kısa sürede varacağımız aşikârdır” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir hususun altını çizmekte fayda gördüğünü belirterek “Türk eğitim sistemini ileriye taşıyacak çocuklarımıza daha iyi eğitim sunulmasını sağlayacak her türlü teklife, her türlü tenkide açığız. Bizim bu konuda şimdiye kadar hiçbir kompleksimiz olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Muhalefetin ve ideolojik saplantılarla hareket eden kimi meslek örgütlerinin de meseleye bu şekilde yaklaşmalarını ümit ediyoruz” dedi.

Bugün resmî açılışını yaptıkları 122 okulun İstanbul’a hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eğitim öğretim kurumlarının şehre kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti, öğrenci ve öğretmenlere başarı dileklerini iletti.

Tüm Haberler

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135784/-istanbul-un-egitim-altyapisini-guclendirmek-amaciyla-tarih-nitelikte-pek-cok-adim-attik-

 

REKLAM ALANI