DÜNYA KARAPAPAK TÜRKLERİ BİRLİĞİ İLE DÜNYA KARAPAPAK TÜRKLERİ KENEŞİ ARASINDA KARDEŞLİK DAYANIŞMASI
Dünya Karapapak Türkleri Keneşi, Dr. Seyfullah Türksoy’un öncülüğünde İstanbul’un Taksim semtindeki Intercontinental Otel’de görkemli bir kurultay ve kültür şöleni gerçekleştirdi.
Dünya Karapapak Türkleri Keneşi’nin büyük kurultayına 600 seçkin davetli katıldı. Salon tıklım tıklım doldu. Davetliler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, İran, Romanya gibi ülkelerden de kanaat önderleri ve sanatçılar yer aldı. Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Istanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, Romanya – Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay, Avrupa Türk İslam Birliği Kurucu Başkanı Musa Serdar Çelebi, MHP 13. Dönem MYK Üyesi Gökhan Türkeş Öngel, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Kurumu’nun Kazakistan temsilcisi General Şahin Nassibov, Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, Çanakkale / Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ediz Zeyrek, TÜMKİAD Başkanı Nihat Tanrıkulu, İstad Başkanı Sefer Karakoyunlu, Kerkük Türkleri Temsilcisi Kemal Beyatlı, Dağıstan Türkleri Derneği Başkanı Zümrüt Kızrıyeva, E. Korgeneral Alpaslan Erdoğan’ın da katıldığı geceye Dünya Karapapak Türkleri Keneşi Genel Başkanı ve Türk Dünyası’nın Gönül Elçisi Dr. Seyfullah Türksoy’a Özbek kaftanı ve kalpağı hediye edildi.
Duayen sunucu Göksenin İleri’nin takdimatında gerçekleşen kurultay ve kültür şöleninde Tebrlzli sanatçılar Aşık Mahbub Halili ve Ozan Baba Saz Grubu, Tebrizli bestekar Mahdi Fahimi ve Asgar Safipour, Azerbaycanlı sanatçılar Marat Darvazlı, Elçin Zeka, Ulviyye Ayan, Türk Halk Müziği sanatçısı Aytekin Kemer sahne alırken
Şairler Saadet Buta ve Tuncay Zavotçu da şiirleriyle renk kattı.
Dünya Karapapak Türkleri Keneşi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy ve Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr. Ramazan Korkmaz, Prof.Dr. Aydın Novruzoğlu, Prof.Dr. Rafig İmranlı, Murat Altun, Ramazan Uğural ve Özgür Alp, selamlama konuşmalarında birlik beraberlik mesajları verdiler. Kurultayda özgü hazırlanan Karapapak Marşları sanatçılar Marat Darvazlı, Mahdi Fahimi ve Asgar Safipour tarafından seslendirildi. Toplantıda Dünya Ahıska Türkleri Başkanı Ziyatdin Kassanov, Romanya – Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay, Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can ile sponsor işadamları ve Yüksek İstişare Konseyi üyelerine kalpak ve madalya takdim edildi. Kurultayın açılış konuşmasını tapan Genel Başkan Dr. Seyfullah Türksoy, Karapapak Türkleri Keneşi Manifestosunu okudu.
DÜNYA KARAPAPAK TÜRKLERİ KENEŞİ MANİFESTOSU
1- Karapapak Türkleri, 300 milyonluk Türk Dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye’de, dost ve kardeş ülkelerde ve dünyanın pekçok ülkesinde yaşayan 7 milyon civarında Karapapak-Terekeme Türkü bulunmaktadır. Nüfusu itibariyle Türk Dünyasının güçlü bir çınarıdır. Dünya Karapapak Türkleri Keneşi, Türk Dünyasının Dilde, Fikirde, İşte Birlik idealini amaçlamaktadır.
2- Türk Devletleri Teşkilatı’nın son yıllarda yoğunlaşan faaliyetlerini çok önemli buluyor ve destekliyoruz. Bu konuda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan başta olmak üzere Türk devletlerinin dostluk, kardeşlik ve işbirliği adımlarını takdirle karşılıyoruz. Bu anlamda başta Cumhurbaşkanlarımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Sayın İlham Aliyev, Sayın Kasım Cömert Tokayev, Sayın Şevket Mirzizoyev, Sayın Sadır Caparov ve diğer Türk devletlerinin liderlerinin bu yöndeki gayretlerini destekliyoruz, alkışlıyoruz.
3- Türkiye ve Azerbaycan, Karapapak Türklerinin ana yurdu, Türkistan coğrafyası ise ata yurdudur. O nedenle Türk devletlerinin, özerk Türk yurtlarının ve Balkanlardan Kafkaslara kadar çeşitli bölgelerde yaşayan Türk topluluklarıyla dostluk, kardeşlik ve işbirliğini geliştirmek; Türk Devletler Teşkilatının siyasi sahada başlattığı birlik, dayanışma ve işbirliği hedeflerini artırmak Dünya Karapapak Türkleri Keneşi’nin temel gayesidir.
4- Dünya Karapapak Türkleri Keneşi, siyasi bir hareket değildir. Bir kültür, kardeşlik ve dayanışma harekedir. Barışın ve kardeşliğin yanındadır. Öncelikli hedeflerinden biri Karapapak- Terekemelerin kadim kültür değerlerini, sazımızı, sözümüzü, şiirimizi, edebiyatımızı, musikimizi, folklorumuzu, törelerimizi yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştırmak, güçlü köprüleri oluşturmaktır.
5- Azerbaycan Cumhuriyeti, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti gibi Karapapak Türkleri’nin öz vatanıdır. Karabağ zaferi en büyük övüncümüz ve gururumuzdur. Karapapak Türkleri olarak gerektiğinde Azerbaycan için canımızı feda etmeye hazırız. Can Azerbaycan’daki müsbet gelişmeler hepimizi gururlandırmakta ve sevindirmektedir. Dünya Karapapak Türkleri Keneşi olarak, Bir millet iki devlet ruhunu sonsuza kadar yaşatmaya kararlıyız. Nereden ve kimden gelirse gelsin Azerbaycan’a uzanan eli kırmaya; Azerbaycan’ın ali menfaatlerini zirvelerde tutmaya azimliyiz. Karapapaklar olarak, Türkiye’ye olduğu kadar Azerbaycan’a da aidiyet duygusu içindeyiz ve aynı kültüre, lehçeye, geleneklere sahip olduğumuzun bilinci içerisindeyiz.
6- Karapapak Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Gürcistan, dostumuz ve komşumuzdur.
aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan’ın stratejik ortağıdır. Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Bayrağına saygılıyız. İçinde Karapapak Türkleri’nin de olduğu Gürcistan halkının refahı ve inkişafını ve özellikle Türkiye-Azerbaycan- Gürcistan arasındaki her türlü dostluk, komşuluk ve işbirliği adımlarını destekliyoruz, destekleyeceğiz. İşadamlarımızın Gürcistan’da yatırımlar yaparak bölgesel dostluk ve işbirliğine katkı sunmasını destekliyoruz. Aynı şekilde Gürcistan’la Türkiye arasında kültürel, sosyal ve akademik işbirliğinin de artılmasının taraftarıyız.
7- Bölgemizin bir diğer ülkesi olan İran İslam Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne, milli değerlerine, bayrağına saygılıyız. İran’la dostluk, komşuluk ve işbirliği münasebetlerinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Emperyalist ülkelerin bölgede çıkarmaya çalıştığı kaos ve böl parçala yut projesi, İran’a olduğu kadar bütün bölgeye de zarar verecektir.
En büyük zararı da İran’da yaşayan ve büyük nüfusa sahip olan Türk toplulukları görecektir. O nedenle İran’la her türlü medeni, sosyal, kültürel, ticari ve ekonomik münasebetlerin geliştirilmesini ve fitnelere, kaosa sebebiyet verecek söylem ve davranışlardan kaçınılması gerektiğine inanıyoruz.
8- Dünya Karapapak Türkleri Keneşi, ayrımcılığı değil, birlik ve beraberliği temsil etmektedir. Her türlü siyasi, dini, bölgesel ve mezhepsel ayırımı reddediyoruz. Temel hedefimiz hem Karapapak Türkleri arasında hem Türk toplulukları arasında hem de farklı etnik kimliğe sahip topluluklar arasında kültür, sanat, kardeşlik, dayanışma, birlik beraberlik paydasında buluşmaktır.
9- Karapapak Türkleri, Türk milletinin önemli unsurlarından biridir. Binlerce yıllık bir tarihi vardır. Bu anlamda genel Türk tarihinden ayrı düşünülemez.
Dünya Karapapak Türkleri Keneşi, bilimsel ve akademik çalışmalarla geçmiş tarihin izlerini sürerek kadim medeniyetimizin, kültürümüzün, sanatımızın, edebiyatımızın, halk kahramanlarımızın ve diğer önemli şahsiyetlerimizin gün yüzüne çıkarılması ve gelecek nesillere tanıtılması konusunda çalışmalar yapacaktır. Bu amaçla yapılacak çalışmaları destekleyecektir.
10- Dünya Karapapak Türkleri Keneşi, hukukun üstünlüğünü esas alan, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti değerleri ve onun üniter devlet yapısının savunucusudur. Bu nedenle; her türlü etnik, dini ve ideolojik teröre, her türlü aşırı/ kışkırtıcı söyleme, fundamentalizme, ırkçı ve mezhepçi ayrımcılığa karşıdır.
Kadim kültür değerlerimizden ilham alarak büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı çağdaş medeniyet yolunda ilerlemek temel şiarımızdır.”
Etkinlik, Karapapak Türkleri’nin kültürel mirasını tanıtmayı ve topluluk üyeleri arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçladı. Kurultayda çeşitli kültürel etkinlikler, paneller ve konuşmalar yer aldı. Katılımcılar, Karapapak kültürüne dair zenginlikleri paylaşma ve gelecek nesillere aktarma fırsatı buldu.
Intercontinental Otel, Taksim’deki merkezi konumuyla etkinliğe ev sahipliği yaparak, katılımcılara İstanbul’un eşsiz manzaraları eşliğinde unutulmaz bir deneyim sundu. 
Kurultay, Karapapak Türkleri’nin kültürel değerlerini yaşatma ve tanıtma çabalarına önemli bir katkı sağladı.
FURKANCAN TÜRKSOY –İSTANBUL