Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Kazak-Katar yatırım yuvarlak masa toplantısına katıldı

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Kazak-Katar yatırım yuvarlak masa toplantısına katıldı
REKLAM ALANI
15.02.2024
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev Kazak-Katar yatırım yuvarlak masa toplantısına katıldı

2024

Doha, Katar

 

 

 

 

Devlet Başkanı konuşmasında, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri sürekli destek için Katar Hükümetine ve Katar İşadamları Derneğine şükranlarını dile getirdi. Dünya benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalırken, siyasi irade ile ekonomik faaliyeti dikkatli bir şekilde birleştirmenin kritik önem taşıdığını söyledi.

 

 

 

– Bugün Katar liderliğiyle verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Çeşitli alanlarda anlaşmalara vardık ve hükümetlerimize bunları uygulamak için yakın çalışma talimatı verdik. Ziyaretimin çok yönlü ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi yönünde yeni ufuklar açacağına inanıyorum. Majesteleri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani’nin liderliğinde Katar büyük bir başarıya imza attı. Birçok ülkeye rol model oldu. Güzel ülkeniz hızla büyüyen ekonomisi, yüksek yaşam standardı ve müreffeh toplumuyla tanınıyor. Ulusal vizyonunuz Katar 2030, modernleşme ile ulusal değerlerin cesur ve benzersiz bir birleşimini temsil ediyor. Cumhurbaşkanı, “Hepinize, yani Katarlı dostlarımıza, bu asil hedefe ulaşmada başarılar diliyorum” dedi.

 

 

 

Ülkemizin seçtiği yolun Katar’la bazı benzerlikleri olduğunu söyledi. Kazakistan’ın açık kapı politikası, geniş kaynakları ve serbest piyasa reformları Katar dahil birçok yabancı şirketin ilgisini çekti. Çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir bir ekonomi oluşturmak Kazakistan için en önemli önceliktir.

– Yeni bir ekonomik rota başlattım. Bu girişim, daha güçlü ve dinamik bir ülke inşa etmek için yapısal reformların hayata geçirilmesini amaçlıyor. Bu iddialı ama başarılabilir bir görevdir. Geçtiğimiz yıl Kazakistan’ın GSYH’si 265 milyar dolara ulaştı. Yeni hedefimiz 2029 yılına kadar 450 milyar dolar. Geçen yıl ekonomik büyüme %5,1 ile küresel ekonominin öngörülen büyüme oranının neredeyse iki katı oldu. Orta vadede büyümeyi en az %6 seviyesinde sürdürmeyi planlıyoruz. 2022 yılında 28 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektik, dış ticaret cirosu ise 136 milyar dolara ulaştı. Kazakistan’ın bölgedeki doğrudan yabancı yatırımların ana hedefi olmaya devam etmesini sağlamak için, en yüksek küresel standartlara uygun yeni bir yatırım döngüsü başlattık” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

 

Kazakistan lideri, etkinlikte hazır bulunanların çoğunun Kazak-Katar ekonomik ilişkilerinin başarılı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunacağını umduğunu ifade etti. Devlet de kendi adına vergi ve gümrük imtiyazlarını, projelerin ortak finansmanını, kısmi garantileri ve ihracat destek mekanizmalarını sağlamaya hazır.

– Yakın zamanda Başbakan Birinci Yardımcımızın başkanlığında bir Yatırım Konseyi oluşturduk. Hızlı karar alma ve kapsamlı hükümet desteği yoluyla yatırım projelerinin uygulanmasını kolaylaştıracaktır. Katarlı şirketleri Kazak pazarına yatırım yapmaya ve yeni iş fırsatlarını keşfetmeye davet ediyoruz” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Ortaklığı yeni bir seviyeye taşımak için Kazak-Katar Yüksek Düzey Ortak Komisyonu ve İş Konseyi’nin çabalarının yoğunlaştırılmasını önerdi. Kazakistan, yakın zamanda onaylanan Yatırımların Teşvik Edilmesi ve Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşmanın ülkeler arasındaki yatırım işbirliğini güçlendirmesini bekliyor.

 

 

 

 

“Bugün Majesteleri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile yaptığım görüşmede, ilk adım olarak ikili ticaretin yarım milyar dolara çıkarılmasını önerdim. Katar pazarına makine, demir, çelik, tarım ürünleri ve daha fazlasını içeren yüksek kaliteli ürünler sunabiliyoruz. Kazakistan aynı zamanda toplam GSYH’si 2,6 trilyon dolar olan Avrasya Ekonomik Birliği pazarına da erişim imkanı sunuyor. Devlet Başkanı, “Tek Kuşak, Tek Yol” projesi çerçevesinde Çin ile de ticaret için iyi fırsatlar sunan ortak bir sınırımız var” dedi.

Ona göre bugün Kazakistan ve Katar, vizesiz rejim ve haftalık 20’ye yakın doğrudan uçuş sayesinde her zamankinden daha yakın bir durumda. Aynı zamanda ülkemiz transit ve lojistik yeteneklerini aktif olarak çeşitlendiriyor ve genişletiyor.

– Büyük altyapı projelerimiz arasında Hazar Denizi’nin en büyük merkezlerinden biri olan Aktau limanı, Astana ve Almatı uluslararası havalimanları, çok sayıda dinamik demiryolu ve karayolu ağının yanı sıra yüksek kaliteli lojistik merkezleri, yüksek kaliteli lojistik merkezleri bulunmaktadır. . Orta Koridor olarak adlandırılan Trans-Hazar uluslararası ulaşım güzergahının geliştirilmesi konusunda büyük umutlarımız var. Katarlı şirketlerin ve finans kurumlarının bu alandaki iş ve yatırım fırsatlarını keşfederek önemli faydalar sağlayabileceğine inanıyoruz. Bugün toplam 18 milyar dolara yakın yatırım için çeşitli ticari belgelere imza atıyoruz. Bu, ekonomik işbirliğini geliştirme konusundaki kararlılığımızın kanıtıdır” diye vurguladı.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e göre enerji sektörü iki ülke arasındaki etkileşimin temelini oluşturuyor. Kazakistan petrol ve doğalgaz aramaları için geniş fırsatlar sağlamaya hazır.

– Önemli keşifleri mümkün kılmak için küresel en iyi uygulamaları uyguluyoruz. Bu amaçla Katar enerji şirketlerini jeolojik araştırma, petrokimya, petrol ve gazın taşınması ve rafine edilmesi alanlarındaki projelere aktif olarak katılmaya davet ediyorum. Bugün Power International Holding ile Kaşagan sahasında gaz işleme tesislerinin inşasının yanı sıra Beineu-Bozoi-Çimkent ve Aktobe-Kostanay gaz boru hatlarının inşasına ilişkin anlaşmaların imzalanmasını bekliyoruz. Bu çok umut verici bir girişim. Kaşagan’da başka bir gaz işleme projesinin inşasına ilişkin müzakerelerin yakında pratik sonuçlar vereceğini umuyoruz” dedi.

 

 

 

 

Konuşmada yenilenebilir enerji sektöründeki etkileşime özellikle dikkat edildi. Kazakistan’ın bir trilyon kilowatt saat olarak tahmin edilen devasa yenilenebilir enerji potansiyeli, 43 gigawatt kapasiteli projeleri hayata geçirme taahhüdünde bulunan küresel oyuncuların dikkatini çekti.

 

 

 

 

– Nebras Power’ın 350 megawatt’lık bir hidroelektrik santral kurma planlarını ve Pearl Overseas’in Kazakistan’da 1,1 gigawatt’lık kombine çevrim santrali kurma planlarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu hayati sektörde üretim, teknoloji transferi ve deneyim alanında daha fazla ortaklık kurmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

 

 

Katarlı şirketleri kobalt, lityum ve küresel ekonomi için gerekli olan diğer kritik hammaddelerin çıkarılması ve işlenmesine katılmaya davet etti. Aynı zamanda Devlet Başkanı, tarım alanında ortaklık konusunda büyük umutlarının olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

– Yüzde 70’i tarıma elverişli topraklardan oluşan toprak bakımından dünyanın dokuzuncu ülkesi olan Kazakistan, Orta Asya’nın güvenilir bir tahıl ambarıdır. Tarım ürünlerimiz halihazırda 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor ve sektördeki verimliliği üç katına çıkararak ihracatı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Kazakistan, Katar pazarına helal ve organik tarım ürünlerinin tedariği konusunda güvenilir bir ortak olabilir. Hassad Gıda şirketinin tahıl ve bezelyenin ileri düzeyde işlenmesi için bir tesis kurmaya ilgi duyduğunu biliyorum. Biz bu girişimi desteklemeye hazırız. Ayrıca Katar’a daha fazla doğrudan tedarik sağlayarak et, meyve, sebze, tahıl, un ve diğer ürünlerin üretimini geliştirmekle de ilgileniyoruz” dedi.

 

 

 

Konuşmada ayrıca, lider teknoloji merkezi olma yolunda çaba gösteren her iki ülkenin gündeminde dijitalleşme sektörünün üst sıralarda yer aldığına dikkat çekildi.

 

 

 

 

– BM, Kazakistan’ı dijital teknolojilere uyum sağlama konusunda ilk otuz ülke arasına dahil etti. Son 3 yılda bilişim ihracatı 16 kat artarak yaklaşık 500 milyon dolara ulaştı. Rekabet gücümüzü artırmak için yenilikçi yapay zeka teknolojileri geliştiriyor, süper bilgisayarlar ve veri merkezleri inşa ediyoruz. Komşularımızla birlikte Hazar Denizi boyunca fiber optik iletişim hattı kurmayı ve Körfez ülkeleriyle optik iletişim hatlarını genişletme imkanlarını araştırmayı planlıyoruz. Devlet Başkanı, “Power International Holding’in Kazakistan telekomünikasyon pazarındaki kilit oyunculardan biri olma planlarını memnuniyetle karşılıyoruz” diye vurguladı.

 

 

 

Kazakistan lideri, iki ülke arasındaki bir diğer önemli etkileşim alanı olarak tıp, ilaç ve biyoteknoloji alanındaki temasları belirtti.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev ayrıca Astana Uluslararası Finans Merkezi’nin Katar Merkez Bankası, Katar Finans Merkezi ve Katar Borsası ile güçlü iş bağları kurduğunu hatırlattı. Ona göre, AIFC’de bir Kazak-Katar doğrudan yatırım fonunun oluşturulması, ortak girişimlerin finansmanı için bir platform görevi görebilir.

Konuşmasını tamamlayan Devlet Başkanı, Katarlı iş adamlarını Haziran 2024’te Astana Uluslararası Forumu’na katılmaya davet etti.

Yuvarlak masa toplantısına, Katar Ticaret ve Sanayi Bakanı Şeyh Muhammed bin Hamad bin Qasim Al Thani, Katar İşadamları Derneği Başkanı Şeyh Faisal bin Qasim Al Thani, Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim katıldı. Bin Muhammad Al Thani ve Nebras Power CEO’su Khalid Mohammed Jolo, Hassad Food CEO’su Ali Hilal Al Kuwari, Katar Serbest Bölge CEO’su Şeyh Muhammed bin Hamad Al Thani ve diğerleri de konuştu.

 

 

 

 

Yuvarlak masa toplantısı sonucunda Kazakistan ve Katar iş çevreleri arasında çok sayıda belge imzalandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-kasym-zhomart-tokaev-prinyal-uchastie-v-kazahsko-katarskom-investicionnom-kruglom-stole-1415532

 

 

 

 

REKLAM ALANI