Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMANYA’DA PERAKENDE SATIŞLARDA GERİLEME!

ALMANYA’DA PERAKENDE SATIŞLARDA GERİLEME!
REKLAM ALANI
02.11.2021
A+
A-

ALMANYA’DA PERAKENDE SATIŞLARDA GERİLEME!

Almanya’da reel perakende satışlar, Eylül’de yüzde 0,6 artış beklentisine karşın yüzde 2,5 geriledi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), perakende satışlara ilişkin Eylül ayı geçici verilerini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış reel perakende satışlar, Eylül’de bir önceki aya kıyasla yüzde 2,5 düştü. Satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 0,9 düşüş kaydetti.

Perakende satışlardaki aylık yüzde 2,5’lik düşüşün, piyasaların yüzde 0,6’lık artış beklentisine karşın gelmesi dikkati çekti.

Destatis, Eylül’de gıda, içecek ve tütün ürünlerine talebin yüksek olduğunu belirtirken, bu ürünlerde perakende satışlar Ağustos 2021’ye göre reel olarak yüzde 0,9 arttı. Süpermarketlerin satışları ise söz konusu dönemde yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

İnternet ve posta yolu ile siparişleri reel olarak aylık bazda yüzde 2 ve mobilya, beyaz eşya ve inşaat malzemeleri perakende satışları da yüzde 6,1 geriledi.

Gıda dışı perakende (tekstil, giyim, ayakkabı ve deri ürünleri) reel satışlarında ise yüzde 5,1 düşüş görüldü.

Bu arada, Almanya Perakendeciler Birliği (HDE), daha fazla salgın kısıtlaması olmazsa, 2021’de perakende satışların geçen yıla göre yüzde 1,5 büyümesini öngörüyor. HDE bu yıl perakende satışların toplamının 586 milyar Euro’ya ulaşmasını bekliyor.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

REKLAM ALANI