Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Ulu Önder, yeminine ve halkına sadık kalmasıyla halkın rağbetini kazandı” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Ulu Önder, yeminine ve halkına sadık kalmasıyla halkın rağbetini kazandı” – ÖZEL
REKLAM ALANI
02.10.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Ulu Önder, yeminine ve halkına sadık kalmasıyla halkın rağbetini kazandı” – Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov, Ulu Önder Haydar Aliyev’in 3 Ekim 1993’te Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ülkenin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açılmış oldu. 3 Ekim 1993’te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, bağımsız Azerbaycan devleti için kurtuluş yolunda ilk adımdı. Evet, Azerbaycan halkı büyük bir çoğunlukla seçimini yaptı ve Haydar Aliyev’i cumhurbaşkanı seçti. Halkın salt çoğunluğunun oyunu alarak Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Büyük Önder Haydar Aliyev, ülkemizi büyük sıkıntılardan korumuş, ülkeyi istikrar, ekonomik kalkınma ve ilerleme yoluna koymuş, küresel enerji ve iletişim projelerini hayata geçirerek Vatan’a sadık hizmetin açık bir örneğini yarattı.

O halde Milli Önder’in yemin törenindeki konuşmasını hatırlayalım: “Bugün benim için tarihi, önemli bir gün. Bana gösterilen bu büyük güven için Azerbaycan vatandaşlarına ve Azerbaycan halkına saygı ve sevgilerimi sunarım. Hayatımın sonuna kadar halkıma sadakatle hizmet edeceğimden ve tüm faaliyetlerimi Azerbaycan Cumhuriyeti’nin gelecekteki gelişimine adayacağımdan emin etmek isterim.”

Ulusal lider, halka verdiği söze sadık kaldı, ekim 1993’te devlet başkanı seçilmesinden sonra, bağımsız Azerbaycan’ın hukuki ve siyasi-ekonomik egemenliğinin sağlanması süreci önemli ölçüde hızlandırılmıştır. Her şeyden önce, ülkede toplumsal ve siyasal istikrarın sağlanması için canla başla çalışan Milli lider, cumhuriyetimizin sosyo-ekonomik kalkınmasında en önemli etken olarak yasadışı silahlı grupları etkisiz hale getirmiş, toplumda toplumsal ve siyasal istikrarı tesis etmiştir. Devlet darbeleri, dahi liderin vizyoner politikası ve yönetimiyle önlendi, Azerbaycan iç savaş tehdidinden kurtuldu. Bağımsız devletimizin toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak ve Ermenistan silahlı kuvvetlerinin saldırılarını engellemek, ülkenin bağımsızlığını korumak için bir ordu kurma yönünde kompleks önlemler uygulamak, ülkeyi kaostan çıkarmak – tüm bunlar doğrudan Ulusal liderin yorulmak bilmeyen faaliyeti ve adı ile ilgilidir. Bütün bunlardan dolayı Haydar Aliyev’in adı anıldığında, halkın gözünde ülkenin ve halkın kurtarma görevini en acılı anda yerine getiren Ulu Önder canlanıyor.

Dahi lider Haydar Aliyev’i halkına sevdiren şey, kurtarma görevini üst düzeyde yerine getirebilmesiydi. Bir realist olarak olaylara pragmatik bir yaklaşım sergilemiş, tarihi koşullardan yola çıkarak doğru kararlar vermiş ve ülkenin kaderi için başarılı kararlar vermiştir. Uluslararası dünyada dengeli bir politika ve ölçülü faaliyet ustasıydı. Kariyeri boyunca, dahi politikacı, bilge bir insan, profesyonel bir lider, halkın sevgisini kazanan vizyoner bir politikacı ve akıllı bir devlet adamı olduğunu tasdiq etmiştir. Ulu Öndar, günlük siyasi faaliyetlerinde gösterdiği profesyonellik sayesinde “siyasi dev”, “siyasi büyükusta”, “siyasi patrik” ve.s gibi isimler kazanmıştır. Haydar Aliyev’in siyasi öngörüsü, ansiklopedik bilgisi, ulusal çıkarları, tarihi koşulları doğru anlaması, teoriye referansları ve daha birçok konuda olağanüstülüğü kanıtlanmış bir gerçektir.
Ulusal bir ideolojinin yaratılmasının Ulu Önder Haydar Aliyev’in devlet kurma politikasının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtelim. Haydar Aliyev, zengin kültürümüzün tarihini, geleneklerini, milli felsefi ideolojisini, tecrübesini ve tüm tonlarını içeren Azerbaycancılık ideolojisinin yazarıdır. Azerbaycancılık ideolojisi, sadece bu devletin topraklarında yaşayan halkları değil, dünyanın her yerinde yaşayan Azerbaycanlıları da içine alan, dünya Azerbaycanlılarını tek bir ideoloji etrafında birleştiren milli bir ideoloji haline gelmiştir.

Evet, 1993 yılından günümüze kadar Azerbaycan bağımsız bir hayat yaşıyor. Devletliğin temelleri atıldı, bağımsız bir devlet anayasası kabul edildi, milli ideolojimiz benimsendi, Azerbaycan ideolojisi bugün ideolojik temelimizdir. Siyasi reformlar başlamış, demokratik kalkınmayla ilgili önemli kararlar ve kanunlar kabul edilmiştir. Ayrıca ekonomik alanda liberalleşme politikası başlamış ve piyasa ekonomisine geçiş tam da Haydar Aliyev’in inisiyatifiyle gerçekleşmiştir.

Böylece Batı ile bütünleşme yoluna giren Haydar Aliyev, en zor anlarda bile yenilmez bir siyasi irade göstermiştir. Ulusal devlet olmanın ve ulusal çıkarların savunucusu olarak Azerbaycan karşıtı, ulusal karşıtı güçlerin önünde bir kalkan haline geldi, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatlarının yapımı bu büyük adamın iradesi, öngörüsü ve kararlılığı sonucunda gerçek oldu. Unutulmamalıdır ki Azerbaycan, demokratik, yasal ve laik bir devlet olarak, ilk kez insan hakları önceliğini ve hakimiyet bölgüsünü gelecekteki kalkınmasının yolu olarak seçmiştir. Dahi liderin inisiyatifiyle kitle iletişim araçlarındaki sansür kaldırıldı, insan ve sivil hak ve özgürlükler üst düzeyde sağlandı. Devletin hukuki tabanını güçlendirmek için önemli adımlar atıldı.

Büyük Önder Haydar Aliyev’in başarılı politikası sayesinde Azerbaycan, dünyada tanınan etkili bir devlet haline geldi. 1993 yılında bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçilen Haydar Aliyev’in akıllı politikası sayesinde kısa sürede dış politika alanında büyük bir dönüş yarandı ve başarılar elde edildi. Dünyanın önde gelen ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar Azerbaycan’a ciddi ilgi göstermeye başlamış ve ülkemiz uluslararası ilişkiler sisteminin egemen bir aktörü olmuştur. Evet, Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesi gerçeğini uluslararası kuruluşların siyasi gündemine getiren Büyük Önder Haydar Aliyev’di. Ermenistan – Azerbaycan ihtilafının uluslararası hukuk normları temelinde, yani ülkemizin toprak bütünlüğü içinde çözülmesi, dış politikamızın temel önceliği haline gelmiştir. Ulu Önder Haydar Aliyev bu konuda dünyanın birçok ülkesiyle görüşerek, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün desteklendiği ve Ermenistan’ın işgal politikasının kınandığı zirveler de dahil olmak üzere uluslararası etkinliklerde karar ve açıklamaların kabul edilmesini sağlamıştır. Azerbaycan halkının Milli Lideri unvanını kazanmış seçkin bir devlet adamı, Azerbaycan halkının tarihindeki vahim meselelerin çözümünde olağanüstü hizmetleri olan tarihi bir şahsiyet, dünya çapında bir politikacı ve parlak bir şahsiyet olan Haydar Aliyev’in hatırası her birimizin kalbinde en yüksek yerdedir ve her zaman saygıyla anılır.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI