Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin Laçin ile ilgili tüm planlarını boşa çıkardı, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin Laçin ile ilgili tüm planlarını boşa çıkardı, Özel
REKLAM ALANI
30.11.2022
A+
A-

Açıklama yok.

Milletvekili Meşhur Memmedov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin Laçin ile ilgili tüm planlarını boşa çıkardı, Özel

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin Laçin ile ilgili tüm planlarını boşa çıkardı”, – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Evet, Laçin bölgemizin işgalden kurtarılmasının üzerinden 2 yıl geçti. Başkomutan Sayın İlham Aliyev’in vizyoner politikası sonucunda zorlu bir araziye sahip olan Laçın, kayıp vermeden işgalden kurtarıldı.

Laçın bölgesi 18 Mayıs 1992’de işgal edildi. Bu bölgeyi işgal eden düşman kuvvetlerinin büyük bir kısmı bölgeye Laçın koridorundan girmiştir. Laçın bölgesinin işgalinin aslında Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında coğrafi bir bağlantı oluşturduğunu belirtelim. İşgal sonucunda Laçın bölgesi nüfusu etnik temizliğe maruz kaldı. Böylece 300’den fazla askeri ve sivil kişi öldü ve kayboldu.

İşgalci bir taraf olarak Ermenistan, Cenevre Sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülüklerini ağır bir şekilde ihlal etti. Ayrıca Ermenistan, Laçın bölgesindeki coğrafi isimleri değiştirmek, bölgenin doğal kaynaklarını yağmalayarak gelir kaynağına dönüştürmek ve başta Suriyeden olan Ermeni kökenli mülteciler olmak üzere amaçlı bir iskan politikası uygulayarak demografik kompozisyonu değiştirmek gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunmuştur.

Bu tür eylemlerin tüm uluslararası sözleşmelerde savaş suçu olarak tanımlandığını ve bu suçun dünya kamuoyunun gözü önünde işlendiğini belirtmek isterim. Ancak nedense demokrasi sevdalısı devletler ve birlikler bu gerçekleri görmezden geldiler ve Azerbaycan’ın gerçek sesine oy vermediler. Evet, sonuç olarak Azerbaycan halkı uluslararası hukukun üstünlüğünü ve tarihi adaleti yeniden tesis etti. Vatan Savaşı’ndaki zaferimiz sonucunda imzalanan üçlü bildiriye göre Laçın bölgesi 1 Aralık 2020’de Azerbaycan’a teslim edildi.

9 Kasım’da Laçın bölgesine bağlı Gülebürd, Sefiyan ve Türkler köyleri Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgalden kurtarıldı. 26 Ağustos 2022’de Laçın şehri, Zabux ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Muzaffer Başkomutan, Laçın gibi zorlu arazi koşullarına sahip bir bölgede görev yapan askerleri ödüllendirmek için 26 Kasım 2020’de “Laçın’ın kurtuluşu için” madalyasının kurulmasına ilişkin bir Kararname imzaladı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in emriyle Laçın bölgesinin işgalden kurtarılması için düzenlenen askeri operasyonlara katılan ve kişisel cesaret gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerine bağlı 8397 askeri personele “Laçın’ın kurtuluşu için” madalyası verildi.

Yani 2 yıl çok uzak bir tarih olmasa da Laçın bölgesi yeni bir gelişme dönemini yaşıyor.
Laçin bölgesinde 8 megavat üretim kapasiteli Gülebürd Su Santrali devreye alındı, istasyon yaklaşık 7 bin nüfusa elektrik sağlanmasında önemli rol oynayacak. Bu elektrik, Laçin ilçesinin güneyindeki Gubadlı ilçesine bağlı Hanlık köyüne ve bölgede yer alan diğer altyapı projelerine elektrik sağlayacak. Bölgede karayolu ve ulaşım altyapısı da bir rönesans dönemi yaşıyor.

Laçin’deki Uluslararası Havalimanı’nın 2025 yılında hizmete açılmasının planlandığını da belirtmeliyim. Laçin de dahil olmak üzere kurtarılan topraklarda bir havalimanının inşa edilmesi bölgenin uluslararası statüsünü yükseltecektir. Laçin’e bağlı Gorçu köyü arazisine yapılacak olan havalimanı birkaç önemli unsuru bünyesinde barındırıyor. Havalimanının buraya yapılması bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasını hızlandıracak ve turizm potansiyelini artıracaktır. Aynı zamanda Laçin Havalimanı inşaatı, işgalden kurtulmuş tarihi topraklarımızda yürütülen inşaat çalışmalarının boyutunu da göstermektedir. Laçin Havalimanı da lojistik merkezlerin oluşmasına katkı sağlayacak. Pist uzunluğu 3 kilometre olacak ve havalimanında 6 adet uçak park yeri yapılması planlanıyor.

Bahsetmek isterim ki, Laçin sakinlerinden oluşan ilk grup, gelecek yılın sonuna kadar memleketlerine dönebilecek. “Büyük Dönüş” Devlet Programına göre Laçin ilçesi ve diğer tüm ilçeler restore edilecek. Laçin bölgesinde hayvancılığın gelişmesi için büyük fırsatlar var. Çobanların ve koyun sürülerinin oraya gönderilmesinin artık ikinci yılıdır. Yüzlerce arıcı Laçın ilçesinde çiftliklerini kurdu ve bol hasat almaktadırlar..

Ermenilerin Laçin ile ilgili tüm hayallerini yıkan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve onun arkasında demir yumruk gibi birleşen Halkımıza ve Ordumuza sevgiler olsun!

Ülker Piriyeva – Azerbaycan

Açıklama yok.

REKLAM ALANI