Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy Başkanlığında Türkiye – Kırgızistan İlişkileri konulu toplantı Yapıldı

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy Başkanlığında Türkiye – Kırgızistan İlişkileri konulu toplantı Yapıldı
REKLAM ALANI
04.12.2022
A+
A-

ABDULLAH YİĞİT-İSTANBUL
Türk Dünyasında ve Ülkemizde başarılara imza atan Usta Gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy İlklere imza atmaya devam ediyor. Dün İstanbul İlimizde yine bir ilke imza attı. Türkiye – Kırgızistan İlişkileri konulu toplantısına ev sahipliği yaparak. İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy Ülkemizde, Türk Dünyasında ve Çeşitli ülkelerde yeni projelerini hayata geçiriyor.

İpekyolu Kamu Diplomasisi ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından düzenlenen Sosyal – Kültürel ve Ekonomik Yönleriyle Türkiye – Kırgızistan İlişkileri konulu toplantı, İstanbul Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde gerçekleşti. Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Lira Sıdıkova’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, akademi – ekonomi – diplomasi dünyasının yanısıra çeşitli STK temsilcileri katıldı. Otantik bir ortamda gerçekleşen toplantıda konuşan İPEKYOLU KAMU DİPLOMASİSİ TEŞKİLATI BAŞKANI DR. SEYFULLAH TÜRKSOY ŞU BİLGİLERİ VERDİ:

“30 yılı aşkın bir süredir dünyanın pek çok bölgesine gittim, bütün Avrupa’yı, Uzakdoğu’yu, Afrika’yı Rusya Federasyonu’nu, Amerika Birleşik Devletlerini, bütün Orta Asya’yı dolaştım. Tahminen 110 ülkeye seyahatim oldu. Bunlar içinde benim en çok huzur duyduğum, kendi evimde gibi hissettiğim ülkelerden biri Kırgızistan’dır. Kırgızistan gerek muhteşem tabiatı, gerek dil ve kültür itibariyle yakın olduğumuz insanlarıyla bana hep huzur vermiştir. Kırgızlar misafirperver insanlardır. Türk halkını ve Türkiye’yi severler. Son yıllarda Türkiye’ye karşı sevgi ve ilginin daha da arttığını söylemek mümkün. Bunda Tacikistan’la yaşanan sınır tartışmaları ve kısa süreli savaşlar sırasında Türkiye’nin sergilediği kardeşlik tavrının da etkili olduğunu düşünüyorum. Yine son yıllarda büyük ilgiyle izlenen tarihi Türk dizilerinin de çok olumlu etkilerini görebiliyoruz. Bu dizi filmler sayesinde onbinlerce Kırgız Türkiye Türkçesini öğrenmiş.

Devletimizin 1991 yılından beri her fırsatta maddi ve manevi olarak Kırgızistan’ın yanında yer alması, Kırgızistan’ı ilk tanıyan ve ilk büyükelçilik açan ülkenin Türkiye olması da kardeşliğimizi pekiştiren önemli unsurlar. Türkiye Cumhuryeti Büyükelçiliği’nin. TİKA’nın, Manas Türkiye- Kırgızistan Üniversitesi’nin, Diyanet Vakfı’nın, Kızılay’ın, Maarif Vakfı’nın, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarının, Anadolu Kız Meslek Lisesi’nin, TÖMER’in, THY’nin ve devletimize bağlı tüm kurumların dost ve kardeş ülke Kırgızistan’da yaptığı hizmetleri de unutmamak gerekir. Bişkek’te dolaşırken şehrin her köşesinde devletimizin izlerini eserleri görebilmenin gururunu sevincini yaşıyoruz. Mesela TİKA’nı yaptırdığı ve Kırgız devletine hediye ettiği modern hastane pandemi döneminde ve halen binlerce hastaya hizmet sunmuştur. Şehrin en gözde yerinde, TİKA’nın katkılarıyla hizmete giren Milli Müze, tarihi eserlerin korunması ve yaşatılması adına önemli bir hizmet sunuyor. Manas Türkiye – Kırgızistan Üniversitesi eğitim kalitesi ve modern donanımıyla Orta Asya’nın en parlak bilim ve eğitim merkezlerinden biri olarak hizmet ifa ediyor. TÖMER şimdiye kadar binlerce Kırgız vatandaşına Türkçe öğretmenin gururunu yaşıyor. Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan 10 bin kişi kapasiteli İmam Serahsi Camii ve Manas Üniversitesi bünyesinde inşa edilen Satuk Buğra Han Camii, Osmanlı- Türk mimarisinin zarif ve heybetli eserleri olarak Kırgız halkının kalbine ve şuuruna nakşedilmiş. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un Türkiye hakkındaki kardeşlik söylemleri de Türkiye ve Kırgızistan dostluk ve işbirliğinin günden güne gelişmesine önemli katkılar sağlıyor.

Türkiye Cumhuriyeti devletine ait kurumların Kırgızistan’da yaptığı faaliyetlerin yanısıra, Türk işadamları da irili ufaklı yatırımlarıyla ülke ekonomisine katkılarını sürdürüyorlar. Kırgızistan’da alışveriş merkezlerinden madenciliğe, çay üretiminden gazlı içecekler üretimine, tekstilden inşaata, bankacılıktan sigorta sektörüne, tarımdan sağlık sektörüne kadar hemen her sektörde faaliyet gösteren Türk firmaları bulunuyor. Öte yandan ülkedeki büyük çaplı Türk yatırımlarını bünyesinde bulunduran TÜKED (Türk İşadamları Derneği) ile Türkiye’de yüksek tahsil almış Kırgız işadamlarının kurduğu Avrasya İşadamları Klübü ve Egemendik Derneği gibi kuruluşlar da iki ülke arasındaki ticaret, yatırım, ihracat-ithalat konularında önemli katkılar sunuyorlar. İki dost ve kardeş ülke arasında halen 500 milyon dolar olan ticaret hacminin gelecek yıllarda 2-3 katına çıkmaması için bir sebep yoktur.

Kırgızistan’da halen pekçok sektörde önemli yatırım fırsatları bulunuyor. Başta madencilik, tarım ve hayvancılık, gıda üretimi, tekstil, turizm ve enerji olmak üzere pekçok alanda yatırımlar yapılabilir. Kırgızistan’da yatırım yapmak isteyen firmaların konuya bu açıdan bakmalarında ve gelip bizzat yerinde araştırma yapmalarında fayda görüyorum. Kırgızistan Orta Asya’nın en liberal ülkesidir. Demokrasi kültürü gelişmiştir. Medya özgürdür. Bankacılık hizmetleri günden güne gelişmekte ve çağdaş standartlara yaklaşmaktadır. Döviz büfelerini şehrin her yanında görmek mümkündür. Bişkek’teki Dordoy Pazarı başta Türkiye olmak üzere pekçok ülkeden gelen ticari ürünlerin satışa sunulduğu Orta Asya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Şehrin her yanında yükselen modern alışveriş merkezleri ve lüks oteller, modern yaşam merkezleri ülkedeki değişimin ve gelişimin dışa yansıması olarak değerlendirilebilir. Kırgızistan gelecekte Orta Asya’nın en popüler ticaret ve yatırım üssü olabilir. Bunun altyapısını oluşturabilmek adına Kırgız hükümetinin de gerekli yasal düzenlemeleri yapacağına inanıyorum.”

Toplantıda Kafkas Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Shurubu Kayhan, Türk Dünyası Çocuk Oyunları Federasyonu Başkanı Mehmet Mutlu, Gensa Sanayi Başkanı Fikret Yazıcı, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir birer konuşma yaptılar. Konuşmacılar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki tarihi kültürel bağlara dikkat çekerek, iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin her alanda gelişmesi gerektiğini belirttiler. KIRGIZİSTAN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU LİRA SIDIKOVA, iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin her alanda artmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, Türk yatırımcıları Kırgızistan’da yatırım yapmaya davet etti. Sıdıkova, Kırgız devletinin yatırımcılara her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduğunu söyledi.

İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Başkanı Usta Gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy `un bu başarılı çalışmalarından dolayı kutluyoruz.

REKLAM ALANI