Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev, Guba’nın Gonagkend yerleşiminde yeni inşa edilen Kültür Evi’nde oluşturulan koşullarla tanıştı

İlham Aliyev, Guba’nın Gonagkend yerleşiminde yeni inşa edilen Kültür Evi’nde oluşturulan koşullarla tanıştı
REKLAM ALANI
09.12.2021
A+
A-

İlham Aliyev, Guba’nın Gonagkend yerleşiminde yeni inşa edilen Kültür Evi’nde oluşturulan koşullarla tanıştı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva ve kızları Leyla Aliyeva, 6 Aralık’ta Guba’nın Gonagkend yerleşiminde yeni inşa edilen Kültür Evi’nde oluşturulan koşullarla tanıştı.

2020 yılından itibaren Gonagkend yerleşiminde kompleks çevre düzenlemesi ve inşaat çalışmaları yapılmaktadır. Yerleşimdeki milli lider Haydar Aliyev anıtının çevresine yeni bir park yapıldı. Ayrıca Kültür Evi’nin kullanılmayan binası yıkılarak yerine yenisi yapıldı.

Kültür Evi ile tanışmasının ardından Cumhurbaşkanı, Emine Hanım ve kızları yerleşim birimi sakinleri ile görüştü.

Sakinleri karşılayan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Hoş geldiniz.

Sakin: Hoş geldiniz Sayın Başkan. Tebrikler.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim.

Sakin: Hoş geldiniz Sayın Başkan.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Evet, bu benim Gonakkend’e ilk ziyaretim.

Mahalle sakinleri, Guba-Gonagkend karayolunun yapımı için devlet başkanına teşekkür etti.

Sakin: Bu kararı verdiğiniz için Tanrı sizden razı olsun. Nüfus çok memnun. Bu bölgede genel olarak doğalgaz var, elektrik var ve yollar yapılıyor. Nüfus çok rahat. Zafer Bayramı’nı da tebrik etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkürler.

Sakin: Twitter’da tebrik ettiğim doğru ama ben böyle bir yüz görmedim. Büyük bir zafer kazandınız. Adını Azerbaycan tarihine altın harflerle yazdırdın. Bunu asla unutmamalıyız.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkürler.

Yerleşik: Büyük Lider’in iradesini yerine getirdiniz. Bu nedenle Guba halkı sizden çok memnun. Son zamanlarda Guba’da birçok çalışma yapıldı. Bütün bunlar sizin liderliğiniz altında gerçekleşir. Özellikle Mehriban Aliyeva’ya derin şükranlarımı sunuyorum. İnsani alanda çok şey yaptı. Hepsiyle ilgileniyoruz. Genel olarak, Cumhurbaşkanı, Birinci Başkan Yardımcısı Azerbaycan’da çok şey yapıyor ve yapmaya da devam edecekler. Azerbaycan 200 yıl aradan sonra ilk kez topraklarını özgürleştirdi. Bunu başardınız, politikanız bunu başardı. İyi şanslar dilerim. Ayrıca ayın 24’ünde 60 olacaksın. Bu vesileyle sizi tebrik ediyorum. Sağlık, daima Mehriban Aliyeva’nın yanında olmanı ve torunlarının düğününü görmeni dilerim. Umarım.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim.

Yerleşik: Sayın Başkan, Gonagkend topraklarına hoş geldiniz.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkürler.

Sakin: Bu güzel günleri, bu güzel hayatı bizlere ulu önderimiz Haydar Aliyev hediye etti. Bin yıllık tarihin sayfalarını çevirirlerse, hiç bu kadar güzel bir zaman, böyle güzel bir zaman, böyle güzel bir hayat olmadığını göreceklerdir.

Haydar dünyaya bir güneş olarak geldi,

Onun ışığı her yere düşer.

Aşk olsun Azerbaycan kahramanlar diyarı.

Ulu Önderimiz 1970 yılında Guba bölgesine geldiğinde tanıştım. Onun alkışını kazandım. Şimdi, Tanrı’nın izniyle, seninle tanıştığım için şanslıyım.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkürler.

Yerleşik: Savaşın başından beri 14 asker gönderdim – 3 çocuk, 11 torun. Gaziler var, gaziler var, cephede olanlar var. Yapılmakta olan bu köprülerin yerini hiçbir hazine alamaz. Bu iki nehir koyunları taşıdı ve sayısız tekniği boğdu. Gonagkend’de durum böyle değildi. Bu hayat, bu rahatlık, bu çalışma sizin yorulmak bilmeyen çalışmanızın ve başarılı politikanızın sonucudur. Orada ol!

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim.

Yerleşik: Tanrı sizi korusun. Allah milletini, vatanını, vatanını koruyanları korusun. Şimdi küçük bir şiir var, söylememe izin verirseniz.

Başkomutan İlham,

Onun cesareti insanların kalbinde,

Kazandığı her zafer insanların kalbindedir.

Demir yumruklar düşmanların belini kırdı,

Ülkesini mutlu etti, insanlarını mutlu etti,

Kazandığı her zafer insanların kalbindedir.

Aşık Vahid’in sesi herkesi büyüler,

44 günün kutlaması insanların kalbindedir.

Ordumuzun şanı,

Ordumuzun gücü,

Ordumuza saygılar

Hem yerde hem de göktedir.

Teşekkürler Ordumuz, bir koca gibi duruyor,

Vatanın bekçisi aslan gibi,

Halkımla bir asker olarak,

Bugün vatan için hazırım.

Yaşasın kahraman Azerbaycan!

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkürler.

Sakin: Orada ol. Tanrı seni korusun. Allah milletimizi ve milletimizi korusun. Çok teşekkürler.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Teşekkürler, teşekkürler. Bildiğiniz gibi ilk kez ziyaret ediyorum. Ama bu köy hakkında çok şey duydum ve bu köyün Azerbaycan tarihinde büyük bir yeri olduğunu biliyorum, tarihi bir yer, tarihi bir yerleşim yeri. Gonagkend halkının her zaman çalışkan, her zaman cesur, her zaman Azerbaycan devletini koruduğunu biliyorum. Bu köyün asıl sorununun yol sorunu olduğunu da biliyorum. Gerçekten de bu yolun yapımının tarihi bir olay olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Guba bölgesinde önem bakımından Hınalığ yolu ve Gönagkend yoluydu. Kınalığ yolu da geçilmezdi, oraya varmak saatler sürerdi ve kış aylarında genellikle tenha olurdu. Konuk evi de. Hem Vahid Muallim hem de Guba toplumu bu konuyu defalarca gündeme getirdi. Sonunda bunu başardık. Şimdi yaklaşık yarım saatliğine Guba’dan buraya geldim. Doğru ben geldiğimde yollar açık ama 40-45 dakikada gelebilirsiniz.

Sakin: Eskiden iki saat gelirdik.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Daha önce, iki saat. Tabii köyde hasta ve yaşlılar var, köye gelip gitmek, burada üretilen ürünleri pazarlara ulaştırmak zordu. O yüzden bu yol çok önemli. Köye de iki yıldır doğalgaz veriliyor. Işık var, su var.

Sakin: İnsanlar dönüyor Sayın Başkan. Burada evler yapılıyor ve Bakü’de yaşayanlar geri dönüyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Evet, buraya geldiğimde yol boyunca köylerde yeni evlerin yapıldığını gördüm. Bu çok güzel bir turistik bölge. Bu yol olmadığı için buraya turist gelmiyordu. Eminim şimdi bu güzel mekanlarda güzel rekreasyon alanları, oteller, halka açık yerler oluşturulacaktır. Yani Guba’nın bu kısmı yeniden canlandırılacak. Buna hiç şüphem yok.

Yerleşik: Şimdi işler yaratılıyor. Şimdi bir canlanma var. Teşekkürler, orada ol.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Yol yapıldıktan sonra işler düzelecek. Çünkü artık buradaki insanların temel geçim kaynağı sığır yetiştiriciliğidir. Hava da temiz ve serin.

Sakin: Geldiğinizde muhtemelen görmüşsünüzdür. Yol boyunca turizm tesisleri inşa ediliyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Evet, yorum yaptım.

Yerleşik: Bir yıl içinde kuruldular.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok insan gelecek, turist gelecek. Karabağ savaşına gelince, hepimiz için bir zaferdir. Her Azerbaycan vatandaşı eseriyle o mübarek günü daha da yakınlaştırdı. Biz işgal süresince Karabağ’ı kalbimizde tuttuk ve Karabağ’ı görmeyen bir genç nesil yetişti. Canları pahasına Karabağ’ı özgürleştirdiler. Tarihi adaleti yeniden sağladık, halkımızın itibarını yeniden sağladık. Şimdi yeni bir dönem başlıyor.

Yerleşik: İnşaat işi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Evet, hem Karabağ’da hem de Zengazur’da inşaat çalışmaları sürüyor. Aynı zamanda son çalışmalarımız gösteriyor ki, herhangi bir intikam eğilimi varsa, sorunu hemen çözülecektir. Çünkü savaştan sonra Ermenistan’ın buna benzer birkaç girişimi oldu ve acı sonuçlarını gördüler. Bu nedenle, çok geç değil, koşullarımızı kabul etmeleri gerektiğini, yollara ve iletişime yönelik her türlü samimiyetsiz yaklaşıma son vermeleri gerektiğini defalarca dile getirdim. Bu olursa, Güney Kafkasya’nın tüm halkları barış ve huzur içinde yaşayacaktır. İstediğimizi elde edebildiğimiz için herkes gördü.

Sakin: İnşallah, Allah’ın yardımıyla.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Ermenistan gördü, dünya gördü, kimse bizi durduramadı. Savaş sırasında bizi tutmak isteyenler vardı, yeterince güçlü çevreler vardı ama bizi durduramadılar. Bize tarih vermelerini söyledim, topraklarımızı terk ettiklerinde durmaya hazırız. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Ama Zengazur koridorunun ne zaman açılacağını bize bir tarih vermelerini söylüyorum ve bu durumda bir sorun çıkmayacak. Dolayısıyla hem Ermeni liderliğinin hem de Ermeni kamuoyunun bunu anlaması gerektiğini düşünüyorum. İstediğimizi elde ettik, varız ve olacağız. Bu sorunun müzakereler ve karşılıklı anlayış yoluyla yapıcı bir şekilde çözülmesi daha iyi olacaktır. Çünkü İkinci Karabağ Savaşı halkımızın iradesini, gücünü ve birliğini tüm dünyaya göstermiştir. Yoldan geldiğini gördüm, Şehitlerin fotoğrafları çekildi. Her yerde durum böyle – son zamanlarda Karabağ bölgesini ziyaret ediyorum – köylere şehit resimleri asıldı. Yani bu zaferi tüm Azerbaycan halkı kazanmıştır.

Yerleşik: Herkes bir kişi gibidir.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Her vatandaş, bölgenin her sakini, her temsilci. Dolayısıyla bu tarihi bir olay ve aradan sadece bir yıl geçti, bakın ne kadar yaptık. Karabağ ve Zengazur bölgesini 10 defadan fazla ziyaret ettim. Ama aynı zamanda Azerbaycan’ın geri kalanını da unutmuyorum.

Sakinler: Çok teşekkür ederim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Buraya geldim. Bu harika olayı sizlerle birlikte kutluyorum.

Yerleşik: Sayın Cumhurbaşkanı, Allah’ın Azerbaycan’ın ekmeğine ihanet edenleri rezil etmesini temenni ederim. Allah sizden razı olsun, Allah milletimizi, vatanımızı, ülkemizi korusun. Çok teşekkürler.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim. Umarım.

Sakinleri: Teşekkürler.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Size minnettarım.

Yerleşik: Hiçbir kelime, attığınız her adımın, bir dakikanızın, kelimelerinizin yerini tutamaz. Sana iyi şanslar. Tanrı seni korusun.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim büyüğüm, çok teşekkür ederim. Ulu Önder Anıtı önünde fotoğraf çekilelim. Kaç yaşındasın?

Yerleşik: Seksen beş.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Aferin.

Başka bir sakin: Genç bir çocuğa benziyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Aferin. Bunlar çok güzel yerler, muhtemelen uzun ömürlü olanlar da çoktur.

Sakinleri: Çok. Evet bende var.

XXX

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, First Lady Mehriban Aliyeva ve kızları Leyla Aliyeva, Gonagkend sakinleri ile birlikte büyük lider Haydar Aliyev’in yerleşim merkezine dikilen anıtına çelenk koydu.

Ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

XXX

Sakin: Çok teşekkür ederim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim. Sana minnettarım.

Sakin: Topluluk adına teşekkür ederim.

Eski sakin: Sayın Başkan, izin verirseniz, bir nimet vereceğim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Evet, lütfen.

Yaşlı sakin: Hayır, dualar seni takip eder.

Sizi hatalardan ve sıkıntılardan korur.

Yollarda seni bekliyor,

Her anne, her kız kardeş, her kız, her gelin,

Güvende ol, geri gel.

Kar fırtınası gibi git, bahar gibi gel,

Şimşek gibi çal, kamış gibi çal.

Köroğlu’nun oğlu Han Eyvaz gibi,

Düşmanlarını yağla,

Git, sağ salim geri dön.

Azrail kör olsun seni görmesin.

Deden İsmail seni korusun,

Sizi korusun, Bay Gabriel,

Elinizi elinizin üzerine çekmeyin.

Güvende ol, geri dön, umarım.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Çok teşekkür ederim.

Sakinler: Orada olun.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Hoşçakalın.

Sakinler: Çok teşekkür ederim. Teşekkürler. Teşekkürler. Orada ol. Allah yardımcınız olsun.

Mehriban Aliyeva: Leyla sen de gel.

Yaşlı asistan: Size de iyi günler dilerim.

Mehriban Aliyeva: Teşekkürler. Çok güzel şiirlerdi. Çok teşekkürler.

Yaşlı sakin:

Altından değerli taşlar olduğunu söylüyor,

Kız, oğuldan daha gayretli,

Yıl gelmezse, ne olursa olsun cömert olun.

Buradaki halkımıza hayırlı, bereketli ve başarılı yıllar gelsin.

Mehriban Aliyeva: Çok teşekkür ederim.

Sakin: Orada ol.

Mehriban Aliyeva: Sağlık diliyorum. Teşekkürler.

Sakin: Teşekkür ederim. Bize dikkat edin, bir ömür boyu minnettarız. Çok teşekkürler.

Yaşlı sakin: Umarım yolunuz açıktır.

Mehriban Aliyeva: Çok teşekkür ederim. Dikkatli ol.

 

Kaynak:https://president.az/articles/54521

REKLAM ALANI